Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Szybkie testy diagnostyczne i naturalne inhibitory E.coli
23.01.2009
Nowe techniki pozwalają na szybkie i wygodne testy potwierdzające obecność Escherichia coli w pokarmie i napojach.
Według Thermal Fisher Scientific, lidera w badaniach produktów przemysłu spożywczego, nowe metody z użyciem selektywnego agaru pozwalają na szybkie wyliczenie bakterii grupy coli.


Bakterie takie jak E.coli, Salmonella i inne bakterie z grupy Enterobacteriaceae należą do czynników chorobotwórczych i stanowią parametry higieny stosowane przez UE. Określenie ilości tych bakterii pozwala na określenie zanieczyszczenia. Nowa zoptymalizowana metoda pozwala na potwierdzenie obecności E.coli na kolor fioletowy w wyniku potraktowania ich indolem. Metoda ta nie wymaga większej ilości kroków w identyfikacji.  Nadający barwę odczynnik znajdujący się w medium reaguje z  β-glukoronidazą, świadczącą o obecności  E.coli, i z  β-galaktozydazą której obecność świadczy o bakteriach grupy coli w tym E.coli. Gdy płytkę potraktujemy odczynnikiem Kovack`a,  możemy bardzo wyróżnić  E.coli na kolor czerwony.

KOMENTARZE
Newsletter