Co to takiego?
Spirulina należy do rodzaju sinic z rzędu Oscillatoriales (np. Arthrospira platensis). Ten rodzaj niebiesko-zielonych alg jest bogaty w białko (do 70% suchej masy), witaminy, minerały, antyoksydanty i karotenoidy pomagające chronić komórki przed uszkodzeniem. Zawiera składniki odżywcze, m.in. witaminy kompleksu B, beta-karoten, witamina E, mangan, cynk, miedź, żelazo, selen i kwas gamma linolenowy. Ze względu na swoje właściwości, często jest stosowana w dietetyce czy jako składnik suplementów diety (przyswajalność 85-95%). Używana jest też w kosmetologii do tworzenia kosmetyków oraz jako pokarm dla rybek akwariowych.
Dlaczego jest używana?
Spirulina po raz pierwszy została opisana w XVI w. Hiszpańscy odkrywcy zetknęli się z dość specyficznymi algami. Aztekowie wyławiali je z mułu jeziora Texcoco w Meksyku. Spożywane były one w formie suszonej, w postaci chipsów czy proszku podobnego do mąki. Wzmianki o spirulinie odnajdujemy również w Afryce, gdzie zanotowano jej stosowanie przez tybulców mieszkających w obszarze Sahary.
Spirulina ma wiele składników odżywczych, pozytywnie wpływających na organizm: białko, enzymy, tłuszcze, bioflawonoidy, kwasy tłuszczowe czy barwniki. Przypisuje się jej wiele dobroczynnych właściwości. Zawarte w niej składniki wpływają m.in. na usuwanie toksyn z organizmu, przemianę materii oraz procesy trawienne. Obecność antyoksydantów umożliwia wzmocnienie systemu immunologicznego w walce z infekcjami oraz chorobami przewlekłymi. Pomaga również obniżyć poziom cukru, LDL oraz triglicerydów we krwi.
Właściwości spiruliny dla organizmu
Spirulina charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością białka oraz mikro- i makroelementów: witamina B1, B2, B3, cynk, żelazo, magnez, potas oraz mangan. W skład wchodzi również mała ilość kwasów tłuszczowych: omega-3, omega-6 oraz innych składników pozytywnie wpływających na zdrowie organizmu, wśród których możemy wyróżnić:
- Właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne: zawartość m.in. fikocyjaniny (nadająca charakterystyczny niebiesko-zielony kolor) zmniejsza ilość wolnych rodników oraz produkcję cząsteczek prozapalnych.
- Przemiany lipidowe: zmniejszenie ilości LDL oraz triglicerydów, a także zwiększenie stężenia HDL. Spirulina wpływa również na hamowanie peroksydacji kwasów tłuszczowych.
- Właściwości przeciwnowotworowe: badania na modelu zwierzęcym wykazały zmniejszenie wzrostu oraz dalszego rozwoju nowotworu jamy ustnej.
- Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi: możliwy poprzez wzrost produkcji tlenku azotu, cząsteczki sygnalizacyjnej szlaku odpowiedzialnego za relaksację oraz rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych.
Bezpieczeństwo stosowania
Przyjmowanie spiruliny nawet w dużych ilościach jest bezpiecznie. Nie jest jednak pozbawione możliwości pojawienia się działań niepożądanych czy interakcji z innymi produktami leczniczymi. Z tego powodu zażywanie spiruliny jako suplementu diety powinno być konsultowane z lekarzem. Spirulina stanowi sproszkowaną formę alg – mogą one być zanieczyszczone metalami ciężkimi czy innymi niebezpiecznymi substancjami znajdującymi się w wodzie. Zawsze należy sprawdzać źródło produkcji danego preparatu i nie wybierać podejrzanych okazji oferowanych przez Internet. W przypadku kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią, zastosowanie spiruliny powinno zostać skonsultowane z lekarzem. Suplementacja spiruliną zabroniona jest w przypadku fenyloketonurii, z powodu zaburzenia metabolizmu jednego z aminokwasów – fenyloalaniny, a także chorób immunologicznych: stwardnienie rozsiane, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Aktywacja układu odpornościowego przez substancje zawarte w spirulinie w tym przypadku jest niekorzystna dla pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi. W literaturze naukowej nie ma wzmianki o interakcjach z konwencjonalnymi produktami leczniczymi. Jednakże naukowcy opisali możliwość wpływu spiruliny na aktywność leków hamujących układ immunologiczny, m.in. cyklosporyna, metotreksat, adalimumab, etanercept, infliksimab czy mykofenolan.
KOMENTARZE