Spółka, jako składnik, wykorzystuje Bacillus coagulans dawniej znany jako Lactobacillus sporogenes i jest on stabilny w temperaturze pokojowej.
Szczep został odkryty 10 lat temu.
Lakshmi Prakash, wiceprezes ds.innowacji i rozwoju
Sabinsa, powiedział, że klienci będą zadowoleni z nowego produktu ze względu na jego cechy jakimi są m.in. wygoda w przechowywaniu. Szczep nie wymaga warunków chłodniczych aby zachować swoje probiotyczne właściwości. Probiotyk jest w formie zarodnikowej co zwiększa przeżywalność w odcinku żołądkowo-jelitowym. Formy wegetatywne nie pozwalają na taki zabieg. Poza tym kultura ta wytwarza tylko korzystne L-(+) formę kwasu mlekowego.
LactoSpore został zatwierdzony przez amerykańską jednostkę do spraw wyżywienia i leków.
Produkt spółki
Sabinsa będzie teraz dodawany do różnych produktów mlecznych, zup, przekąsek, napojów bezalkoholowych a nawet do kaw i herbat.
Amerykański rynek zostawił daleko w tyle europejski, który prowadzi tradycyjny rynek żywieniowy. Ciekawym podsumowaniem będzie podanie procentu wprowadzonych nowych produktów w porównaniem z rokiem ubiegłym i tak rynek europejski wprowadził 52% nowych produktów a rynek amerykański aż 131% więcej niż w zeszłym roku.
KOMENTARZE