Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przeciwzapalne właściwości oregano
03.07.2008
Beta-kariofilen (E-BCP) jest substancją składową wielu przypraw oraz roślin spożywczych. Przede wszystkim występuje ona w oregano, bazylii, rozmarynie, cynamonie oraz czarnym pieprzu.
W sumie w ciągu dnia człowiek jest w stanie spożyć przeciętnie 200mg E-BCP.

Przeciwzapalne właściwości E-BCP odkryte zostały wspólnie przez naukowców z Uniwersytetu w Bonn oraz Politechniki w Zurychu. Doświadczenia na myszach przyniosły dosyć obiecujące wyniki - przy wykorzystaniu E-BCP udało się skutecznie powstrzymać rozwój stanów zapalnych oraz uzyskano wyraźne polepszenie stanu chorego organizmu.

Jak udało się ustalić badaczom, beta-kariofilen lokuje specyficzne receptory w błonie komórkowej (receptory CB2). Powoduje to zmianę "zachowania się" komórki: zmniejsza się chociażby wydzielanie substancji towarzyszących stanowi zapalnemu.

E-BCP może zostać zatem już niedługo wykorzystane jako składnik leków przeciwzapalnych nowej generacji. Wykorzystanie akurat tej substancji ma szczególne uzasadnienie ekonomiczne, gdyż występuje ona bardzo powszechnie w środowisku naturalnym.

źródło: www.uni-bonn.de / www.mediweb.pl
KOMENTARZE
news

<Maj 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
5
6
Estetica Expo
2025-05-06 do 2025-05-08
7
10
11
14
16
Kongres POZ & AOS
2025-05-16 do 2025-05-17
17
18
20
22
24
25
27
Pharmacy Expo 2025
2025-05-27 do 2025-05-29
31
1
Newsletter