Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Probiotyki zapobiegają alergiom pokarmowym
19.11.2009
Badacze z Holandii wykazali pozytywny wpływ spożycia probiotyków jako środków zapobiegających postawaniu alergii pokarmowych.
...W badaniach wzięło udział około 150 kobiet w ciąży, które są były podatne na alergię pokarmowe. Przez sześć miesięcy podawano jednej połowie z nich probiotyki, a drugiej - pigułki nie zawierające tych czynników bioleczniczych.

Po urodzeniu eksperyment już prowadzono na dzieciach. Do ich diety w ciągu 12 miesięcy były dodawane probiotyki lub nie. To zależało od poprzednich badań dotyczących ich matek.

Po trzech miesiącach obserwacji okazało się, że dzieci urodzone od kobiet spożywających probiotyki częstość występowania alergii zmniejszyła się o połowę.

Wiadomo, że około 8% dzieci jest podatnych na występowanie alergii pokarmowych, a tym samym są narażeni na różnego rodzaju wyprysków (egzem).

źródło: http://www.naturalnews.com
KOMENTARZE
Newsletter