Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Prezes RSM Resmlecz: Po konsolidacji powinno zostać 5-10 mleczarni
09.06.2009
- Konsolidacja mleczarstwa jest niezbędna. Po jej przeprowadzeniu powinno zostać od pięciu do 10 mleczarni - powiedział Antoni Kogut, prezes Rzeszowskiej Spółdzielni Mleczarskiej Resmlecz.
Prezes Kogut zaznaczył jednak, że nie ma na myśli likwidacji pozostałych zakładów. - Moim zdaniem, powinno zostać kilka wielozakładowych spółdzielni mleczarskich, gdzie każdy zakład specjalizowałby się w produkcji 2-3 produktów, a wspólna byłaby dla nich logistyka, marketing i marka - podkreśla Antoni Kogut.

- Konsolidacja w tym wydaniu dałaby także na lepszą pozycję w negocjacjach warunków współpracy z sieciami handlowymi. Pod tym względem konsolidacja jest szansą polskiego mleczarstwa - uważa prezes Resmleczu.

Obecnie spółdzielnia produkuje bogaty asortyment wyrobów: mleko, śmietana, masło, kefir, twarogi, napoje mleczne, mleko w proszku i wiele innych.

Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „RESMLECZ" w Trzebownisku koło Rzeszowa powstała w 1906 roku. Posiada odpowiednią infrastrukturę, własne ujęcie wody głębinowej, oczyszczalnię ścieków, kotłownie, nowoczesne linie technologiczne oraz duże zaplecze chłodni magazynowych. W roku 2007 Spółdzielnia przerobiła blisko 50 milionów litrów mleka, a liczba dostawców surowca wyniosła prawie 4000.

Roman Wieczorkiewicz
Portal Spożywczy
KOMENTARZE
Newsletter