Wiele czynników pokarmowych może wywoływać migrenę. Do pokarmów mogących wpływać na rozwój bóli migrenowych należą: dojrzewający ser, czerwone wino, czekolada, glutaminian sodu, pokarmy zawierające azotany (hot dogi, kiełbasa, boczek), tyraminę (tofu, soja, mięso), owoce i soki cytrusowe, aspartam występujący jako słodzik w licznych napojach gazowanych oraz alkohol.
Na migrenę mają wpływ zmiany w spożyciu kofeiny. U osób spożywających codziennie kawę, nagłe odstawienie kofeiny może spowodować atak migreny. Natomiast u osób rzadko spożywających kofeinę, filiżanka kawy może wywołać migrenowy ból głowy. Dlatego zaleca się, by osoby cierpiące na migrenę spożywały codziennie podobne ilości kawy. U osób, które korzystają z środków przeciwbólowych zawierających kofeinę, należy ograniczać jej ilość w produktach spożywczych.
Na zwiększenie częstotliwości i intensywności bóli migrenowych może mieć wpływ dieta o wysokiej zawartości tłuszczu oraz odwodnienie. Zaleca się, by osoby cierpiące na migrenę jadły posiłki w regularnych odstępach czasu oraz nie pomijały śniadania w swoim jadłospisie.
Zalecenia dietetyczne jako uzupełnienie profilaktyki migreny mogą pomoc w ograniczeniu stosowania leków. Do składników wykorzystanych w profilaktyce migreny należą koenzym Q10, ryboflawina, magnez, kwasy omega-3 oraz surowce pochodzenia naturalnego.
Przyczyną migreny może być dysfunkcja mitochondrialnego metabolizmu energetycznego. Koenzym Q10 poprawia mitochondrialną fosforylację oksydacyjną u ludzi, a tym samym wspomaga funkcjonowanie mitochondriów. Z badań wynika, że zaczyna działać w ciągu 4 tygodni od rozpoczęcia leczenia .
Na nieprawidłowe funkcjonowanie mitochondriów i zwiększoną częstotliwość ataków migreny może mieć wpływ niski mitochondrialny poziom ryboflawiny, która jest pośrednio zaangażowana w transport elektronów w łańcuchu oddechowym. Suplementacja ryboflawiną uzupełniałaby mitochondrialne niedobory. Źródłami ryboflawiny są m.in. mleko, jaja, wędliny, jogurty, brokuły, migdały i ser.
Za inną przyczynę migreny uważa się niedobór magnezu. Suplementacja magnezem może zapobiegać bólom migrenowym, poprzez przeciwdziałanie skurczom naczyń krwionośnych. Magnez bierze również udział w blokadzie kanałów wapniowych, syntezie i uwalnianiu glutaminianu i tlenku azotu oraz aktywności serotonin. Do pokarmów zawierających magnez należą rośliny strączkowe, orzechy, szpinak, ziemniaki, produkty pełnoziarniste i nabiał.
Migrena jest chorobą o podłożu zapalnym, dlatego istotną rolę w profilaktyce odgrywają substancje hamujące stan zapalny. Kwasy omega-3 zmniejszają poziom prostaglandyn i aktywność serotoniny, zmniejszając częstotliwość ataków migreny. Źródłami kwasów omega-3 są łososie, tuńczyki, makrele i siemię lniane.
KOMENTARZE