Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polska: pieczywo zawiera szkodliwe barwniki
12.09.2008
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła ogólnopolską kontrolę jakości handlowej pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego w 182 piekarniach.
Blisko 8% badanych podmiotów dodawało do pieczywa karmel - stosowanie tego barwnika w pieczywie jest nielegalne.

- Badania wykazały, że karmel amonialny i amoniakalno-siarczynowy jako dodatek do pieczywa może powodować zmiany w obrazie krwi (...) zmniejszając liczbę biały ciałek krw (...). Substancja ta powoduje również nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni - tłumaczy Stanisław Kowalczy, zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.


Marcin Kubiak
źródło: Portal Spożywczy
KOMENTARZE
Newsletter