Nowoczesna technika sekwencjonowania genomu winogron zwiększy ich zbiory i jakość wina
Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali specyficzne markery w genomie winogron, które zwiększają jakość owoców i są odpowiedzialne za odporność tych roślin przed chorobami i szkodnikami. Dzięki tym genom można znacznie przyspieszyć rozwój winogron.
Naukowcy uważają, że wraz z obniżeniem kosztów technik sekwencjonowania DNA i genotypowania pojawi się duże zainteresowanie w szybkiej identyfikacji genomu przy pomocy takich technik, jak genome-wide association study (GWA study) * oraz mapowanie i genetyczna selekcja (GS) w organizmach z jeszcze mało poznanym genomem. Dodają, że obecnie są prowadzone badania w kierunku odkrycia szybszej i tańszej metody identyfikacji genomu o dużym znaczeniu gospodarczym, np. winogrona.Tradycyjna produkcja wina z winogron jest zbyt długa i droga, a ponadto czas rozwoju owoców trwa około trzech lat.
Wykorzystując kombinacje markerów genetycznych w genomie winogron odpowiedzialnych za określone cechy takie, jak jakość owoców, adaptacja do środowiska naturalnego, odporność przed chorobami i szkodnikami badaczy skonstruowali specyficzne filtry, które pozwalają na szybką korektę błędów w sekwencjonowaniu genomu. Dzięki czemu zidentyfikowano tysiące wysoko jakościowych pojedynczych polimorfizmów w nukleotydach (SNPS), które są genetycznymi markerami przekazującymi sygnały pomiędzy roślinami.
Badacze odkryli ponad 9 tys. SNPS, które zawierały wystarczającą informację o stosunkach oraz pochodzeniu upraw roślin.
____________________________________________________________________________________________________
* genome-wide association study (GWA study) jest ot metoda badania genetycznych wariacji w danym genomie, która pozwala na identyfikacje powiązań pomiędzy genotypem a fenotypem. Analiza ta jest oparta na wykorzystaniu dwóch grup organizmów, gdzie jedna z nich posiada badany gen, a druga - nie. Po przeprowadzeniu genotypowania każdej grupy zestaw markerów SNPS jest zapisywany na komputerze.
KOMENTARZE