Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Maseczka nawilżająca- Blue Lotus Moisturizing Mask
20.07.2006



Składniki:%WT.
FAZA A
Deionized water66,23
Disodium EDTA (Protameen)
(Protachem NA2-P)
0,05
Hydramol PGPL Ester (Noveon)
(PEG/PPG-8/3 Laurate)
0,50
Phenonip (Clariant) (Phenoxyethanol,
methyl-, ethyl-, butyl-, propyl-, [and]
isobutylparaben)
0,50
Triethanolamine (Ashland)
(Triethanolamine 99% low freeze)
0,50
FAZA B
Titanium Dioxide – 3328
(Mineral & Pigment Solutions, Inc.)
1,60
Albagel-4444 (Bentonite)
(Mineral & Pigment Solutions, Inc.)
3,00
Kaolin 2457
(Mineral & Pigment Solutions, Inc.)
7,00
FAZA C
Schercemol DISF Ester (Noveon)
(Diisostearyl fumarate)
3,00
Schercemol NGDO Ester (Noveon)
(Neopentyl glycol diethylhexanoate)
5,00
Promulgen D Emulsifier (Noveon)
(Cetearyl alcohol [and] ceteareth-20)
3,00
Lipo GMS-450 (Lipo) (Glyceryl stearate)4,30
Emersol 7036 (Cognis) (Stearic acid)1,50
BR Forest (Chemyunion)
(Astrocaryum murumuru butter)
1,00
Phenonip (Clariant)
(Phenoxyethanol, methyl-, ethyl-, butyl-, propyl-,
[and] isobutylparaben)
0,50
FAZA D
Hydramol TGL Ester (Noveon)
(Polyglyceryl-3 laurate)
2,00
Blue Lotus Fragrance # S5-26205
(Premier Specialties, Inc.)
0,20
FD&C Blue No. 1 (1% soln) (Dye)
(Noveon Hilton Davis)
0,04
FD&C Red No. 33 (1% soln) (Dye)
(Noveon Hilton Davis)
0,08

Procedura: Do naczynia dodać wody i rozpuścić w niej EDTA, mieszając bardzo dokładnie. Dodać pozostałe składniki FAZY A w kolejności w jakiej są podane. Dodać składniki FAZY B do A pojedynczo, dokładnie przy tym mieszając. Ogrzać powstała mieszaninę FAZY A/B do 75-80ºC. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą składniki FAZY C i ogrzać do temperatury 80ºC. Następnie dodać FAZĘ C do przygotowanej wcześniej mieszaniny A/B, kontynuować mieszanie, jednocześnie ochładzając to temperatury 40ºC. Dodać składniki FAZY D w podanej kolejności. Dokładnie mieszać, chłodząc do 35ºC. Właściwości: Wygląd- niebieski, lepki krem pH- 6,7-7,5 Lepkość- (mPa∙s) 16.000-24.000 (Brookfield RVT @ 20 rpm, #6 spindle, measured after 24 hours) Ciężar właściwy (g/ml)- 1,00-1,05 Sucha pozostałość (%)- 31,0-36,0 Procedura przygotowana przez firmę Noveon.

Oprac.: Marta Sztybrych Źródło: www.happi.com

KOMENTARZE
Newsletter