Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Lactobacillus i rak jelita grubego
24.10.2007
Lactobacillus rhamnosus to szczep probiotycznych bakterii regulujacy dynamiczną równowagę w jelicie cżłowieka. Zwłaszcza, jesli jest zaburzona wskutek stosowania radykalnych terapii.
Okazuje się być skuteczny także w przypadku leczonych cytostatykami pacjentów z rakiem jelita grubego.

Chemioterapia opierająca się na 5-fluorouracylu (5-FU) jest wiązana z czesto występujących efektem ubocznym - biegunkami. Osterlund i wsp. porównali efekt podawania Lactobacillus (bakterie probiotyczne) oraz błonnika natolerancję leczenia raka. Pacjenci ze zdiagnozowanym rakiem jelita grubego zostali przypadkowo zakwalifikowani do dwóch grup otrzymujacych 5-FU i leucoviron co miesiąc w zastrzykach lub dwa razy w miesiąc sam 5-FU przez 24 tygodnie jako leczenie pooperacyjne. Na podstawie randomizowanego przydzielnia ich do grup, uczestnicy badania otrzymywali lub nie preparat probiotyczny lactobacillus rhamnosus GG (1-2 miliardów pałeczek dziennie) lub błonnik (qqg dzienie) podczas chemioterapii. Pacjenci otrzymujący Lactobacillus wykazywali mniej biegunek 3 lub 4 stopnia, donosili o rzadszych epizodach bólu brzucha i potrzebowali mniej intensywnej opieki medycznej nie wuykazując tym samym potrzeby zmienjszenia dawek wskutek toksyczności wobec jelita. Zatem nie tylko w przypadku prozaicznego suplementowania diety podczas uzycia antybiotyków, ale także podczas powaznej i obciazajacej chemioterpaii szczepy probiotyczne Lactobacillus mogą przynosić cierpiacym pacjentom poprawę.

Źródło: BJC
KOMENTARZE
Newsletter