Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kawa chroni przed cukrzycą typu II
03.11.2006
Kawoszy dotyczy wyraźnie niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu II niż ludzi unikających tego napoju - wskazują najnowsze badania, opublikowane w piśmie "Diabetes Care".


To "uderzająco" ochronne działanie kawy zauważono także ułobrazek byłych kawoszy - zaznaczyła kierująca badaniami Besa Smith i jej zespół z University of California San Diego w La Jolla. "Coraz obszerniejsza literatura zdecydowanie każe sądzić... że coś w tym jest" - powiedziała badaczka agencji Reuters Health. O o chodzi dokładnie - to nie jest jasne, ale prawdopodobnie nie o działanie kofeiny - stwierdziła Smith. Jeśli chodzi o ochronę przed cukrzycą, identycznie działa kawa zwykła i tzw. bezkofeinowa - wyjaśniła badaczka. Smith i jej współpracownicy doszli do swoich wniosków po zbadaniu stanu zdrowia 910 mężczyzn i kobiet w wieku co najmniej 50 lat, nie chorujących na cukrzycę. W osiem lat po tym badaniu przeprowadzono kolejne, na tych samych ludziach. Okazało się, że u osób aktualnie lub dawniej pijających kawę cukrzyca typu II miała o około 60 proc. mniejsze szanse na rozwój niż u pozostałych.To ochronne działanie było zauważalne nawet wtedy, gdy naukowcy uwzględnili różnice badanych pod względem aktywności fizycznej, wagi, ciśnienia krwi, palenia i płci. Ochronne działanie kawy było wyraźne również w przypadku osób, u których na początku badań stwierdzono zaburzoną tolerancję glukozy. Nieprawidłowość tę uznaje się za wczesny sygnał ostrzegania o cukrzycy.

Eksperci nie ustalili, ile kawy pozwala ustrzec się przed cukrzycą typu II. Uczestnicy badania z reguły nie pijali jej w przesadnych ilościach - zauważyła Smith.

źródło: PAP
KOMENTARZE
Newsletter