Czerwone wino tarczą przed utratą wzroku
Do wielu powodów aby pić wino doszło nowe – czerwone wino zabezpiecza przed chorobami oczu i ślepnięciem. Zaletę tą zawdzięcza zawartemu w sobie polifenolowi o nazwie resweratrol.
Hamowanie proliferacji i migracji komórek naczyniowych odbywa się poprzez aktywacje kinazy drugiego czynnika elongacji. Czynnik ten jest, przez kinazę, fosforyzowany i deaktywowany, przez co w komórkach nie może zajść translacja białek, a komórki nie mogą się rozwijać.Badania z udziałem resweratrolu przeprowadzano na myszach, w siatkówce, których rozwinęły się nieprawidłowe naczynia krwionośne. Po podaniu resweratrolu naczynia zanikały.
Resweratrol jest polifenolem obecnym w roślinach takich jak eukaliptus, świerk, lilia, morwa i orzeszki ziemne, ale najobficiej występuje w skórce winogron, w jego nasionach, korzeniach i łodygach. Do wyrobu czerwonego wina wykorzystywane są całe kiście, a czas fermentacji wpływa na obecność polifenoli w napitku, dzieki czemu wino jest najlepszym źródłem resweratrolu. Dla porównania, wino zawiera ponad dwa razy więcej tego związku niż ta sama ilość orzeszków ziemnych.
Wśród innych zalet wina jest także zmniejszanie uczucia głodu. Wino przeciwdziała utlenianiu się złego cholesterolu LDL, zapobiega tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Polifenole chronią DNA i usuwają wolne rodniki. W winie zawarte są też potas i garbniki. potas reguluje ciśnienie, czyli pomaga w leczeniu nadciśnienia a garbniki sprzyjają prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Red. Radosław Aulich
KOMENTARZE