Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czekają nas podwyżki cen żywności
13.07.2010
Z powodu słabej koniunktury producenci trzymali ceny na niskim poziomie. Teraz muszą je podnieść. Najbardziej zdrożeją m.in. soki, nabiał i mocne alkohole.
Spowolnienie gospodarcze zmusiło znaczną część polskich konsumentów do ograniczenia wydatków, co skłoniło sieci handlowe do rozwoju oferty dyskontowej, a producentów do akceptowania bardzo niskich marż. W branży spożywczej coraz częściej słychać jednak głosy, że cen nie da się dłużej trzymać na tak niskim poziomie jak w ostatnich kilkunastu miesiącach. I to z wielu powodów.

Do wzrostu cen soków i nektarów przyczynią się gorsze niż przed rokiem zbiory owoców i warzyw w Polsce. Z rynku hurtowego w Broniszach płyną informacje o tym, że dużo niższe niż przed rokiem będą w tym sezonie m.in. zbiory gruszek, moreli, brzoskwiń i porzeczek. Słabo zapowiada się też plon niektórych odmian jabłek, np. Jonagold i Sporty. Na rynku dają się też we znaki niedobory warzyw.

To jednak nie koniec podwyżek cen żywności.

Źródło: Puls Biznesu
KOMENTARZE
Newsletter