Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Brązowy ryż ochroni przed chorobami serca
29.04.2010
Regularne spożycie brązowego ryżu pozwoli na zmniejszenie ryzyka zarówno wystąpienia nadciśnienia i miażdżycy, jak i ataków serca.
Brązowy ryż jest znacznie korzystniejszy dla zdrowia niż biały. Jest to związane z wyższą zawartością składników odżywczych w jego ziarnach. Ostatnie badania naukowców Uniwersytetu w Templie wykazały, że zawiera on specjalną substancję, która może chronić serce przed uszkodzeniami białek. Natomiast w białym ryże tego związku nie ma, ponieważ zostaje on zniszczony podczas obróbki ziaren.

W krajach azjatyckich brązowy ryż jest częściej spożywany przez dzieci i osoby starsze ze względu na wartość odżywczą. Natomiast w Europie i Ameryce zwykle jedzą go zwolennicy zdrowego odżywiania. Brązowy ryż jednak ma jedną wadę - krótki okres przechowywania. Jest to spowodowane dużą zawartością oleju w otoczce ziaren, który szybko się psuje.
KOMENTARZE
Newsletter