Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Brązowy ryż ochroni przed chorobami serca
29.04.2010
Regularne spożycie brązowego ryżu pozwoli na zmniejszenie ryzyka zarówno wystąpienia nadciśnienia i miażdżycy, jak i ataków serca.
Brązowy ryż jest znacznie korzystniejszy dla zdrowia niż biały. Jest to związane z wyższą zawartością składników odżywczych w jego ziarnach. Ostatnie badania naukowców Uniwersytetu w Templie wykazały, że zawiera on specjalną substancję, która może chronić serce przed uszkodzeniami białek. Natomiast w białym ryże tego związku nie ma, ponieważ zostaje on zniszczony podczas obróbki ziaren.

W krajach azjatyckich brązowy ryż jest częściej spożywany przez dzieci i osoby starsze ze względu na wartość odżywczą. Natomiast w Europie i Ameryce zwykle jedzą go zwolennicy zdrowego odżywiania. Brązowy ryż jednak ma jedną wadę - krótki okres przechowywania. Jest to spowodowane dużą zawartością oleju w otoczce ziaren, który szybko się psuje.
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter