Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Okazuje się, że brak snu wpływa na nasz apetyt. Badania dowodzą, że gdy jesteśmy niewyspani jedzenie bardziej nam smakuje i częściej sięgamy po niezdrowe przekąski.

 

Gdy jesteśmy zmęczeni i niewyspani brakuje nam energii. Właśnie wtedy decydujemy się na dodatkowy posiłek, którego można by było uniknąć, gdybyśmy tylko byli wypoczęci.

W 2011 roku na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano badania, których autorzy udowodnili, że nieprzespana noc wpływa na nasilone uczucie głodu następnego ranka. To nie jedyna zła wiadomość. Brak snu może również spowalniać nasz metabolizm od 5% do nawet 20%. Niewyspanie skutkuje też wyższym poziomem cukru we krwi.

Ta sama grupa naukowców z Uniwersytetu w Uppsali w 2012 roku postanowiła pójść o krok dalej i sprawdzić, która część mózgu jest aktywowana w wyniku znacznego niedoboru snu. W tym celu przebadali 12 zdrowych mężczyzn stosując technikę obrazowania magnetycznego (fMRI). Po przespanej/nieprzespanej nocy grupa była badana pod kątem reakcji na widok produktów spożywczych. Okazało się, że brak snu powodował wysoki poziom aktywacji obszaru mózgu, związanego właśnie z łaknieniem. Wyniki opublikowano na łamach "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Tegoroczne badania amerykańskich naukowców wskazują na to, że ludzie niewyspani nie tylko jedzą więcej, ale również mniej zdrowo. Brak snu powoduje, że mamy większą ochotę na przekąski takie jak chipsy, słodycze oraz ciastka. Zdrowi ochotnicy, biorący udział w badaniu po kilku nieprzespanych nocach, chętniej sięgali po tłuste i bardzo kaloryczne jedzenie. Nie mogli się oprzeć słodyczom nawet wtedy, kiedy byli już w pełni najedzeni. 

Badania naukowców z Uniwersytetu w Chicago wykazały, że gdy jesteśmy niewyspani nasz organizm produkuję zwiększoną ilość endokannabinoidów, które czynią jedzenie jeszcze bardziej przyjemnym. Endokannabinoidy to subsatnacje podobne do kannabinoidów zawartych w marihuanie. Biorą one udział w wielu istotnych procesach fizjologicznych np. w regulacji gospodarki energetycznej naszego organizmu. Endokannabinoidy oddziałują na podwzgórze, regulując nasze łaknienie. Gdy jesteśmy wyspani ich poziom rano powoli rośnie, osiąga maksimum wczesnym popołudniem, a potem intensywnie spada. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że brak snu powoduje utrzymywanie się stałego poziomu endokannabinoidów aż do wieczora, a wtedy spożywanie nadprogramowych kalorii najczęściej prowadzi do przyrostu wagi. Koszt energetyczny, jaki ponosi organizm w trakcie naszego kilkugodzinnego czuwania jest niewielki, więc nie ma możliwości pozbycia się ich, jeżeli nie spędzamy tego czasu na bieżni. Wyniki badań amerykańskich naukowców opublikowano w najnowszym numerze czasopisma "SLEEP".

Podsumowując, śpiąc mniej niż 5 godzin dziennie jesteśmy w większym stopniu narażeni na wahania wagi, a nawet cukrzycę. Pamiętajmy, że zalecana dawka snu to 7-8 godzin na dobę, a dobry sen to zdrowie!

 

Źródła

Benedict C, Hallschmid M, Lassen A, Mahnke C, Schultes B, Schiöth HB, Born J, Lange T.. Acute sleep deprivation reduces energy expenditure in healthy men. Am J Clin Nutr. 2011;93(6):1229-36.

Benedict C, Brooks SJ, O'Daly OG, Almèn MS, Morell A, Åberg K, Gingnell M, Schultes B, Hallschmid M, Broman JE, Larsson EM, Schiöth HB. Acute sleep deprivation enhances the brain's response to hedonic food stimuli: an fMRI study. J Clin Endocrinol Metab. 2012;97(3):E443-7.

Hanlon EC et al. Sleep Restriction Enhances the Daily Rhythm of Circulating Levels of Endocannabinoid 2-Arachidonoylglycerol. Sleep. 2016 Mar 1;39(3):653-64. 

KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter