Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Badania nad bezpieczeństwem stosowania fosforowanego fosforanu diskrobiowego
10.07.2008
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency, FSA) prowadzi ponowne badania mające na celu dopuszczenie fosforowanego fosforanu diskrobiowego jako dodatku do żywności.
Są one spowodowane obawami, że spożycie tej substancji może mieć negatywne skutki w przypadku osób cierpiących na choroby nerek.

Firmą, która stara się o dopuszczenie fosforowanego fosforanu diskrobiowego jest National Starch Food Innovation. Substancja ta miałaby znaleźć zastosowanie jako źródło błonnika w produktach suchych, takich jak: ciastka, krakersy, tortilla, makaron.

Aby jakikolwiek nowy dodatek do żywności mógł być dopuszczony na europejski rynek, musi spełniać rygorystyczne normy bezpieczeństwa.

Fosforowany fosforan diskrobiowy jest rodzajem modyfikowanej skrobi, składa się w 70% z błonnika. Obecnie używany jest on przede wszystkim jako zagęszczacz (E1413) w produktach takich jak zupy, sosy.

źródło: www.food.gov.uk
KOMENTARZE
Newsletter