Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Badania nad bezpieczeństwem stosowania fosforowanego fosforanu diskrobiowego
10.07.2008
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency, FSA) prowadzi ponowne badania mające na celu dopuszczenie fosforowanego fosforanu diskrobiowego jako dodatku do żywności.
Są one spowodowane obawami, że spożycie tej substancji może mieć negatywne skutki w przypadku osób cierpiących na choroby nerek.

Firmą, która stara się o dopuszczenie fosforowanego fosforanu diskrobiowego jest National Starch Food Innovation. Substancja ta miałaby znaleźć zastosowanie jako źródło błonnika w produktach suchych, takich jak: ciastka, krakersy, tortilla, makaron.

Aby jakikolwiek nowy dodatek do żywności mógł być dopuszczony na europejski rynek, musi spełniać rygorystyczne normy bezpieczeństwa.

Fosforowany fosforan diskrobiowy jest rodzajem modyfikowanej skrobi, składa się w 70% z błonnika. Obecnie używany jest on przede wszystkim jako zagęszczacz (E1413) w produktach takich jak zupy, sosy.

źródło: www.food.gov.uk
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
Tydzień Mózgu 2025
2025-03-10 do 2025-03-14
12
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
Newsletter