Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Witamina K2 MK-7 – źródła i właściwości zdrowotne
Witamina K2 MK-7 – źródła i właściwości zdrowotne

Czy wiesz, że jesteś w stanie samodzielnie wyprodukować niektóre witaminy? Wśród takich związków wymienia się witaminę D czy niektóre witaminy z grupy B. Rzeczywiście w organizmie zachodzą naturalne procesy syntezy, które częściowo pokrywają dzienne zapotrzebowanie na te składniki.

 

 

 

Często mówi się, że podobnie jest z witaminą K – jelita człowieka zasiedlają bakterie, które potrafią produkować witaminę K2. Niestety robią to w ilościach, które zazwyczaj nie wystarczają do pokrycia naszego dziennego zapotrzebowania. Stąd też żadna pełnowartościowa dieta nie obędzie się bez witaminy K. Dlaczego? Co warto wiedzieć? Skupmy się dzisiaj na witaminie K – dokładniej na K2 MK-7.

Czym jest witamina K2 MK-7 i co ją wyróżnia?

Witamina K to uproszczenie, które (także w literaturze) stosuje się w odniesieniu do całej grupy związków o wspólnej strukturze chemicznej (poszczególne różnią się budową bocznego łańcucha). Najważniejsze biologicznie formy to witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon). Właśnie te najczęściej kojarzymy. K2 to tylko część szerokiego zagadnienia witamin z tej grupy. Filochinon występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych i bierze udział głównie w procesach krzepnięcia. Menachinony natomiast obecne są w produktach fermentowanych oraz żywności pochodzenia zwierzęcego. W obrębie menachinonów wyróżnia się kilkanaście podtypów – różnią się one liczbą jednostek izoprenowych w łańcuchu bocznym. Oznaczenie „MK-7” informuje, że menachinon zawiera siedem tych jednostek. Witamina K2 MK-7 wykazuje większą biodostępność i dłuższy czas utrzymywania się we krwi niż inne formy (np. MK-4). Dzięki temu MK-7 może skuteczniej spełniać swoje funkcje. Jakie? Czytaj dalej.

Właściwości witaminy K2 MK-7 – jak działa na organizm?

Spośród wszystkich form witaminy K2 to właśnie MK-7 charakteryzuje się najwyższą aktywnością biologiczną oraz wyjątkowo długim okresem półtrwania – utrzymuje się w organizmie nawet przez 72 godziny. Jakie są najważniejsze właściwości witaminy K2 MK-7?

* Aktywuje osteokalcynę – białko, które odpowiada za wiązanie wapnia w tkance kostnej. W ten sposób wspiera utrzymanie odpowiedniej gęstości kości.

* Wpływa na aktywność białka MGP (Matrix Gla Protein) – na drodze złożonych procesów ogranicza zwapnienia w ścianach naczyń krwionośnych. Poprawia zdrowie kości i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

* W literaturze opisuje się również działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jednak temat ten wciąż pozostaje przedmiotem dalszych badań. Niemniej daje perspektywy na to, że witamina K2 MK-7 może wpływać na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Objawy niedoboru witaminy K2 MK-7 – na co zwrócić uwagę?

Niedostateczna podaż witaminy K2 MK-7 w diecie w pierwszej kolejności może objawiać się zaburzeniami krzepnięcia krwi. Jak może manifestować się taki stan? Przy niedoborach witaminy K2 MK-7 obserwuje się:

* osłabienie kości i zwiększone ryzyko osteoporozy,

* zwapnienie naczyń krwionośnych,

* problemy z zębami i szkliwem,

* spadek gęstości mineralnej kości (zwiększone ryzyko złamań oraz zwapnień naczyń).

Naturalne źródła witaminy K2 MK-7

Najwięcej witaminy K2 MK-7 występuje w natto – tradycyjnej, fermentowanej soi z Japonii. Niestety w Polsce ten produkt jest traktowany jako kulinarna ciekawostka, a nie stały element menu. Jakie są więc jej bardziej dostępne źródła w diecie? Wymienić tutaj możemy: niektóre sery dojrzewające (szczególnie szwajcarskie i holenderskie), żółtka jaj, wątrobę, niektóre produkty mleczne oraz mięso z drobiu i ryb. Więcej na ten temat można przeczytać TUTAJ.

Suplementacja witaminy K2 MK-7 – jak stosować i dawkować?

Witamina K2 MK-7 wchłania się najlepiej razem z posiłkiem zawierającym tłuszcz. Wynika to z jej rozpuszczalności w lipidach – tłuszcz w diecie po prostu „przenosi” witaminę do miejsca, gdzie organizm ją przyswaja. Osoby sięgające po K2 MK-7 często łączą ją z witaminą D3. Nie jest to przypadkowe – witamina D3 wspiera wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, a witamina K2 MK-7 dba o to, by wapń został prawidłowo wykorzystany. Synergiczne działanie wykorzystuje się przede wszystkim w planowaniu suplementacji u osób, które dodatkowo suplementują wapń. Do pacjentów, u których takie postępowanie często uznaje się za uzasadnione, należą:

* seniorzy,

* kobiety w okresie menopauzy,

* osoby narażone na rozwój osteoporozy.

Przeciwwskazania do stosowania witaminy K2 MK-7

Przedawkowania witaminy K2 MK-7 praktycznie się nie zdarzają – nawet przy długotrwałym stosowaniu (mowa o suplementacji zgodnie z zaleceniami). Najwięcej uwagi poświęca się jednak nie tyle dawkowaniu, co bezpieczeństwu stosowania witaminy K2 MK-7 u osób przewlekle chorych lub leczonych farmakologicznie. Nie każdy może bezpiecznie włączyć witaminę K2 MK-7 do codziennej suplementacji. Szczególną czujność powinni zachować pacjenci leczeni lekami przeciwzakrzepowymi, których zadaniem jest blokowanie aktywności witaminy K w organizmie. Przykładem takich preparatów są te, które w swoim składzie zawierają warfarynę – substancję wykorzystywaną w prewencji i leczeniu zakrzepicy. Wprowadzenie witaminy K2 MK-7 do diety bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem może zaburzyć skuteczność leczenia i utrudnić kontrolę parametrów krzepnięcia. Nawet gdy dawka wydaje się niewielka, może wiązać się z ryzykiem wystąpienia niebezpiecznych powikłań. Zdarzają się również sytuacje, w których organizm nie toleruje menachinonu-7 – objawy nadwrażliwości należą do rzadkości, ale nie można ich całkowicie wykluczyć.

Źródła

1. Rawski, B. (2018). Rola witaminy K2 w metabolizmie kostnym. In Forum Medycyny Rodzinnej (Vol. 12, No. 2, pp. 60-63).

2. Jasiński, T., Bednarska, V., & Kuźma, M. (2024). Structure of vitamin K and its significance in medicine. Physics for Economy, 6, 5-15.

3. Capozzi, A., Scambia, G., Migliaccio, S., & Lello, S. (2020). Role of vitamin K2 in bone metabolism: a point of view and a short reappraisal of the literature. Gynecological Endocrinology, 36(4), 285-288.

4. Mahdinia, E., Demirci, A., & Berenjian, A. (2017). Production and application of menaquinone-7 (vitamin K2): a new perspective. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 33, 1-7.

5. Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A., Mojskiej, H. (2024). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.

6. Dubiel-Braszczok, B., Kruszec-Żytniewska, A., & Kotyla, P. (2018). Witamina K – kontrowersje. In Rheumatology Forum (Vol. 4, No. 3, pp. 152-157).

Fot. https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/rece-owoce-winogrona-nakretki-6660116/


 

KOMENTARZE
news

<Sierpień 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter