Często mówi się, że podobnie jest z witaminą K – jelita człowieka zasiedlają bakterie, które potrafią produkować witaminę K2. Niestety robią to w ilościach, które zazwyczaj nie wystarczają do pokrycia naszego dziennego zapotrzebowania. Stąd też żadna pełnowartościowa dieta nie obędzie się bez witaminy K. Dlaczego? Co warto wiedzieć? Skupmy się dzisiaj na witaminie K – dokładniej na K2 MK-7.
Czym jest witamina K2 MK-7 i co ją wyróżnia?
Witamina K to uproszczenie, które (także w literaturze) stosuje się w odniesieniu do całej grupy związków o wspólnej strukturze chemicznej (poszczególne różnią się budową bocznego łańcucha). Najważniejsze biologicznie formy to witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon). Właśnie te najczęściej kojarzymy. K2 to tylko część szerokiego zagadnienia witamin z tej grupy. Filochinon występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych i bierze udział głównie w procesach krzepnięcia. Menachinony natomiast obecne są w produktach fermentowanych oraz żywności pochodzenia zwierzęcego. W obrębie menachinonów wyróżnia się kilkanaście podtypów – różnią się one liczbą jednostek izoprenowych w łańcuchu bocznym. Oznaczenie „MK-7” informuje, że menachinon zawiera siedem tych jednostek. Witamina K2 MK-7 wykazuje większą biodostępność i dłuższy czas utrzymywania się we krwi niż inne formy (np. MK-4). Dzięki temu MK-7 może skuteczniej spełniać swoje funkcje. Jakie? Czytaj dalej.
Właściwości witaminy K2 MK-7 – jak działa na organizm?
Spośród wszystkich form witaminy K2 to właśnie MK-7 charakteryzuje się najwyższą aktywnością biologiczną oraz wyjątkowo długim okresem półtrwania – utrzymuje się w organizmie nawet przez 72 godziny. Jakie są najważniejsze właściwości witaminy K2 MK-7?
* Aktywuje osteokalcynę – białko, które odpowiada za wiązanie wapnia w tkance kostnej. W ten sposób wspiera utrzymanie odpowiedniej gęstości kości.
* Wpływa na aktywność białka MGP (Matrix Gla Protein) – na drodze złożonych procesów ogranicza zwapnienia w ścianach naczyń krwionośnych. Poprawia zdrowie kości i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
* W literaturze opisuje się również działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jednak temat ten wciąż pozostaje przedmiotem dalszych badań. Niemniej daje perspektywy na to, że witamina K2 MK-7 może wpływać na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Objawy niedoboru witaminy K2 MK-7 – na co zwrócić uwagę?
Niedostateczna podaż witaminy K2 MK-7 w diecie w pierwszej kolejności może objawiać się zaburzeniami krzepnięcia krwi. Jak może manifestować się taki stan? Przy niedoborach witaminy K2 MK-7 obserwuje się:
* osłabienie kości i zwiększone ryzyko osteoporozy,
* zwapnienie naczyń krwionośnych,
* problemy z zębami i szkliwem,
* spadek gęstości mineralnej kości (zwiększone ryzyko złamań oraz zwapnień naczyń).
Naturalne źródła witaminy K2 MK-7
Najwięcej witaminy K2 MK-7 występuje w natto – tradycyjnej, fermentowanej soi z Japonii. Niestety w Polsce ten produkt jest traktowany jako kulinarna ciekawostka, a nie stały element menu. Jakie są więc jej bardziej dostępne źródła w diecie? Wymienić tutaj możemy: niektóre sery dojrzewające (szczególnie szwajcarskie i holenderskie), żółtka jaj, wątrobę, niektóre produkty mleczne oraz mięso z drobiu i ryb. Więcej na ten temat można przeczytać TUTAJ.
Suplementacja witaminy K2 MK-7 – jak stosować i dawkować?
Witamina K2 MK-7 wchłania się najlepiej razem z posiłkiem zawierającym tłuszcz. Wynika to z jej rozpuszczalności w lipidach – tłuszcz w diecie po prostu „przenosi” witaminę do miejsca, gdzie organizm ją przyswaja. Osoby sięgające po K2 MK-7 często łączą ją z witaminą D3. Nie jest to przypadkowe – witamina D3 wspiera wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, a witamina K2 MK-7 dba o to, by wapń został prawidłowo wykorzystany. Synergiczne działanie wykorzystuje się przede wszystkim w planowaniu suplementacji u osób, które dodatkowo suplementują wapń. Do pacjentów, u których takie postępowanie często uznaje się za uzasadnione, należą:
* seniorzy,
* kobiety w okresie menopauzy,
* osoby narażone na rozwój osteoporozy.
Przeciwwskazania do stosowania witaminy K2 MK-7
Przedawkowania witaminy K2 MK-7 praktycznie się nie zdarzają – nawet przy długotrwałym stosowaniu (mowa o suplementacji zgodnie z zaleceniami). Najwięcej uwagi poświęca się jednak nie tyle dawkowaniu, co bezpieczeństwu stosowania witaminy K2 MK-7 u osób przewlekle chorych lub leczonych farmakologicznie. Nie każdy może bezpiecznie włączyć witaminę K2 MK-7 do codziennej suplementacji. Szczególną czujność powinni zachować pacjenci leczeni lekami przeciwzakrzepowymi, których zadaniem jest blokowanie aktywności witaminy K w organizmie. Przykładem takich preparatów są te, które w swoim składzie zawierają warfarynę – substancję wykorzystywaną w prewencji i leczeniu zakrzepicy. Wprowadzenie witaminy K2 MK-7 do diety bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem może zaburzyć skuteczność leczenia i utrudnić kontrolę parametrów krzepnięcia. Nawet gdy dawka wydaje się niewielka, może wiązać się z ryzykiem wystąpienia niebezpiecznych powikłań. Zdarzają się również sytuacje, w których organizm nie toleruje menachinonu-7 – objawy nadwrażliwości należą do rzadkości, ale nie można ich całkowicie wykluczyć.
KOMENTARZE