Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Recepta na długowieczność - tauryna
Średnia długość życia Japończyków jest jedną z najwyższych na świecie, a wyspa Okinawa, nazywana też „wyspą długowieczności”, może najprawdopodobniej poszczycić się najwyższym na świecie odsetkiem ludzi, których wiek przekracza sto lat. Geny? Zapewne też, jednak niewątpliwie istotnym czynnikiem jest dieta – mieszkańcy Okinawy spożywają ryby co najmniej trzy razy w tygodniu, częstym elementem ich posiłków są ponadto warzywa, tofu i inne produkty sojowe, a także ośmiornice oraz kałamarnice. To właśnie te dwa ostatnie produkty są bogate w taurynę – niezwykłą cząsteczkę, którą naukowcy określili mianem „żywieniowego czynnika długowieczności Japończyków” [1].

 

Występowanie i metabolizm

Tauryna to jeden z najczęściej występujących u ludzi aminokwasów niebiałkowych – jej najwyższe stężenia występują w sercu, mózgu i rdzeniu kręgowym, a także mięśniach. W mniejszej ilości aminokwas ten występuje w prawie każdej tkance ciała [2]. Do głównych źródeł tauryny w pokarmach należą produkty pochodzenia zwierzęcego i owoce morza, dlatego w niektórych dietach, zwłaszcza wegetariańskiej i wegańskiej, wskazana jest suplementacja tego aminokwasu. Tauryna może pochodzić też z syntezy endogennej, niezbędne jest zatem pobieranie z pożywieniem budulców w postaci innych aminokwasów – do syntezy tauryny potrzebne są aminokwasy siarkowe: metionina oraz cysteina [3].

                         

 

Tauryna w napojach energetycznych

Tauryna jest jednym z głównych składników napojów energetycznych, nie ma jednak dowodów, że problemy zdrowotne związane z ich nadmiernym spożywaniem są spowodowane właśnie przez nią – to raczej wysoka zawartość kofeiny oraz cukru może spowodować szereg skutków ubocznych picia tego typu napojów [10]. Sama tauryna odgrywa rolę w poprawnym działaniu układu nerwowego - zwiększając stężenie dekarboksylazy kwasu glutaminowego (GAD), odpowiedzialnej za wytwarzanie neuroprzekaźnika GABA (kwasu γ-aminomasłowego) i wiązanie się z receptorami GABA w komórkach mózgu, tauryna ogranicza nadmierne pobudzenie organizmu [11].

 

Na pomoc w walce z otyłością i cukrzycą

Badania na ludziach wykazały, że spożywanie co najmniej 3 gramów tauryny dziennie przez okres 7 tygodni znacząco obniża masę ciała u osób z dużą nadwagą oraz na granicy otyłości, u których zwiększone jest ryzyko wystąpienia cukrzycy. U osób badanych stwierdzono ponadto znaczne obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi, co może skutecznie przeciwdziałać wystąpieniu miażdżycy [4]. Naukowcy wykazali, że otyłość powoduje spadek stężenia tauryny, co dodatkowo sprzyja otyłości, generując tym samym błędne koło [5].

Wg badań, u chorych na cukrzycę stężenia tauryny są niższe niż u osób zdrowych, czy zatem suplementacja tauryną może zapobiegać wystąpieniu tej choroby bądź też odwrócić jej konsekwencje? Okazuje się, że tak – udowodniono, że spożywanie 1,5 g tauryny dziennie przez 14 dni może cofnąć spowodowane cukrzycą nieprawidłowości, takie jak sztywność tętnic czy utratę zdolności układu naczyniowego do odpowiedzi na zmiany w przepływie krwi lub ciśnieniu [6]. Badania na zwierzętach pokazały też, że tauryna może zmniejszać stężenie glukozy we krwi, a także przywracać wrażliwość na działanie insuliny [7].

 

Inne korzyści

Tauryna ma również duży wpływ na pracę serca oraz naczyń krwionośnych, pozwala także wzmocnić wydajność organizmu podczas intensywnych ćwiczeń - zwiększa kurczliwość mięśni i pomaga im pozbywać się kwasu mlekowego [8]. Aminokwas ten jest niezbędny w utrzymaniu zdrowia oczu, a zwłaszcza właściwej funkcji siatkówki [9].

Źródła

1. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/jun/19/japanese-diet-live-to-100

2. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Mol Vis. 2012;18:2673-86. Epub Nov 12, 2012.

3. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70.

4. Zhang M, Bi LF, Fang JH, et al. Beneficial effects of taurine on serum lipids in overweight or obese non-diabetic subjects. Amino Acids.2004 Jun;26(3):267-71.

5. Tsuboyama-Kasaoka N, Shozawa C, Sano K, et al. Taurine (2-aminoethanesulfonic acid) deficiency creates a vicious circle promoting obesity. Endocrinology.2006 Jul;147(7):3276-84.

6. Moloney MA, Casey RG, O’Donnell DH, Fitzgerald P, Thompson C, Bouchier-Hayes DJ. Two weeks taurine supplementation reverses endothelial dysfunction in young male type 1 diabetics. Diab Vasc Dis Res. 2010 Oct;7(4):300-10.

7. Kim KS, Oh da H, Kim JY, et al. Taurine ameliorates hyperglycemia and dyslipidemia by reducing insulin resistance and leptin level in Otsuka Long-Evans Tokushima fatty (OLETF) rats with long-term diabetes. Exp Mol Med. 2012 Nov 30;44(11):665-73

8. Imagawa TF, Hirano I, Utsuki K, et al. Caffeine and taurine enhance endurance performance. Int J Sports Med. 2009 Jul;30(7):485-8

9. Chesney RW. Taurine: its biological role and clinical implications. Adv Pediatr. 1985;32:1-42.

10. Wolk BJ, Ganetsky M, Babu KM. Toxicity of energy drinks. Curr Opin Pediatr. 2012 Apr;24(2):243-51.

11. El Idrissi A, L’Amoreaux WJ. Selective resistance of taurine-fed mice to isoniazide-potentiated seizures: in vivo functional test for the activity of glutamic acid decarboxylase. Neuroscience.2008 Oct 15;156(3):693-9.

KOMENTARZE
Newsletter