Witamina B12 zwana jest inaczej cyjanokobalaminą lub czerwoną witaminą. Jej właściwości zdrowotne są rzeczywiście imponujące. Cyjanokobalamina uczestniczy w przemianach puryn i pirymidyn, zapobiega anemii złośliwej, bierze udział w syntezie DNA, tworzy osłonki komórek nerwowych, uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, bierze udział w przemianie kwasu foliowego do biologicznie aktywnego tetrahydrofolianu i wiele innych.
W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o jej roli w metabolizmie groźnej homocysteiny. Homocysteina tworzy się na skutek przemian metabolicznych mających miejsce w ustroju. Jej podwyższony poziom we krwi może być wywołany również paleniem papierosów, piciem dużych ilości kawy i częstym spożywaniem alkoholu Najnowsze badania dowodzą, że jest ona przyczyną rozwoju miażdżycy grożącej potencjalnie śmiertelnym zawałem czy udarem, równie znaczącym jak cholesterol. Witamina B12 zapobiega skutecznie gromadzeniu się tego metabolitu. Aby zmaksymalizować efekt warto sięgnąć również po kwas foliowy i witaminę B6.
Czerwona witamina występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. B12 można przyjmować także jako suplement diety. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi 2,4 μg na dobę. Kobiety w ciąży powinny spożywać 2,6 μg, natomiast kobiety karmiące piersią - 2,8 μg witaminy na dobę.
Niedobór jest dość powszechny na całym świecie. Szacuje się, że w samej Europie około 40% osób ma mały niedobór tej witaminy. Po suplement powinny sięgnąć osoby nie spożywające mięsa, osoby starsze, nadużywające alkoholu, po zabiegach chirurgicznych związanych z usunięciem jelita cienkiego i części żołądka (zaburzenie wchłaniania). Zaleca się ją również w przebiegu choroby Alzheimera, przy chorobach pasożytniczych czy u osób cierpiących na nowotwory jelit.
Awitaminoza dotyka szczególnie osób starszych, ponieważ wchłanianie witaminy B12 zmniejsza się z wiekiem. Dodatkowo na zaburzenia we wchłanianiu ma wpływ towarzyszący wówczas niedobór żelaza i witaminy B6 – tacy pacjenci, powinni wybrać preparat wieloskładnikowy.
Do objawów niedoboru można zaliczyć zaburzenia w układzie krwiotwórczym (anemia), pogorszenie sprawności umysłowej, zawroty głowy, osłabienie mięśni, charakterystyczne zabarwienie języka, stany zapalne ust, ogólne poczucie zmęczenia.
A co z nadmiarem? Czy każda ilość witaminy B12 jest bezpieczna?
Na szczęście witamina B12 nie jest toksyczna. Jako witamina rozpuszczalna w wodzie jej nadmiar jest usuwany przez nerki. Znane są jednak przypadki przedawkowania - przy udokumentowanym spożywaniu jej w bardzo dużych dawkach przez długi czas - które objawiały się krwotokami z nosa i reakcją uczuleniową. Łykając dzienną dawkę w wysokości 500 mikrogramów nie mamy się czego obawiać. Aby uporać się z wysokim poziomem homocysteiny warto sięgnąć po preparat mieszany, w którego skład obok cyjanokobalaminy wejdzie również witamina B6, kwas foliowy i biotyna.
KOMENTARZE