Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pestki słonecznika – skutki uboczne i przeciwwskazania. Zielares radzi
Pestki słonecznika – skutki uboczne i przeciwwskazania. Zielares radzi

Pestki słonecznika to produkt, który warto wprowadzić do codziennej diety w stosownych ilościach. Słonecznik uważany jest za zdrową przekąskę, bogatą w witaminy i składniki mineralne, które pomagają utrzymać zdrowie i zadbać o szczupłą sylwetkę. Czy jednak można go jeść bez opamiętania? Jakie są skutki uboczne jedzenia słonecznika i kto nie powinien stawiać na te popularne nasiona? Artykuł powstał przy merytorycznej współpracy z portalem Zielares.pl – Przystępnie o ziołach, witaminach i suplementacji.

 

Pestki słonecznika a witaminy

W wielu publikacjach naukowych można znaleźć wzmiankę o pestkach słonecznika jako zamienniku niezdrowych słonych przekąsek, takich jak paluszki czy chipsy. Wydaje się naturalnym sięganie po pestki i nasiona w sytuacji, gdy poszukujemy czegoś do przegryzienia, jednak stawiamy na produkty zdrowe, bogate w witaminy. Pestki słonecznika zawierają duże ilości magnezu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, a także sporą dawkę błonnika, cennej witaminy E oraz kwasów tłuszczowych omega-6. Słonecznik jest skarbnicą wartości odżywczych i wielu osobom wydaje się, że nasiona rośliny można spożywać bez opamiętania. Tymczasem zjadanie każdego dnia dużych ilości pestek słonecznika może być szkodliwe dla organizmu. Wynika to m.in. właśnie ze zbyt dużej zawartości witamin, a przede wszystkim kwasów omega-6.

Skutki uboczne jedzenia pestek słonecznika związane z zawartością kwasów omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 zaliczane są do zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są organizmowi niezbędne. Trzeba jednak pamiętać, że są to związki, których ciało człowieka potrzebuje w określonych ilościach, a więc nie powinno się przesadzać z podażą tych tłuszczów. Po pierwsze, w przypadku nadmiaru kwasów omega-6 w organizmie może dojść do spotęgowania stanów zapalnych, a także przyspieszenia procesów starzenia się. Co więcej, duże ilości tych tłuszczów mogą mieć szkodliwy wpływ na kondycję i samopoczucie osób cierpiących na cukrzycę, choroby autoimmunologiczne i choroby układu krążenia. Kwasy omega-6 podczas wchłaniania konkurują z popularniejszymi omega-3. Jeżeli więc w naszej diecie będzie przewaga kwasów omega-6 nad omega-3, może to doprowadzić do niedoboru tych drugich, ważniejszych dla organizmu tłuszczów, doprowadzając do wystąpienia negatywnych skutków ubocznych jedzenia słonecznika.

Prażone pestki słonecznika – czy są szkodliwe?

Prażone pestki słonecznika są smaczne i sprawdzają się jako ciekawy dodatek do sałatek i wypieków, który urozmaica smak potrawy. Ze względu na to, że same pestki stanowią bogactwo składników odżywczych, większość osób nawet nie zastanawia się przed wysypaniem produktu na patelnię. Warto jednak wiedzieć, że pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w nasionach kwasy tłuszczowe ulegają przetworzeniu i w efekcie, zamiast prozdrowotnie, działają szkodliwie na organizm. Co więcej, podobne zmiany zachodzą także podczas pieczenia, dlatego zaleca się uważać na dodawanie nasion słonecznika do wypieków.

Pestki słonecznika a kalorie

Warto pamiętać o tym, że choć pestki słonecznika mają dużo witamin i minerałów, są też produktem o sporej zawartości kalorii. Dlatego spożywanie ich bez ograniczeń na diecie odchudzającej nie jest dobrym pomysłem i może przyczynić się do wzrostu wagi, zamiast jej obniżenia.

Pestki słonecznika a metale ciężkie

Słonecznik to roślina wykazująca tendencję do gromadzenia kadmu i odkładania go w nasionach. Przy długotrwałym narażeniu na ten metal ciężki w dużych dawkach może dojść do uszkodzenia nerek. Spożywanie pestek słonecznika w dużych ilościach nie jest więc wskazane.

Pestki słonecznika a niedrożność jelit

Nadmierne spożycie pestek słonecznika w jednej dawce może doprowadzić do niedrożności jelit. Ryzyko wzrasta przy przypadkowym spożyciu łupin słonecznika, których organizm człowieka nie jest w stanie strawić. Do objawów schorzenia zalicza się: silne bóle brzucha, mdłości i problemy z wypróżnianiem.

Pestki słonecznika a alergie pokarmowe

Słonecznik jest dość częstym alergenem, dlatego spożywania pestek powinny unikać osoby wykazujące wrażliwość na nasiona i pestki. Objawy uczulenia najczęściej obejmują: katar sienny, wysypkę skórną, wymioty, obrzęk jamy ustnej i zmiany skórne.

Ile pestek słonecznika dziennie można jeść, aby było to bezpieczne?

Według dietetyków bezpieczna dzienna ilość nasion słonecznika, jaką można wprowadzić do diety dla osoby dorosłej, to ok. 30 g, czyli trzy łyżki. Wyjątkiem są osoby o specjalnych potrzebach żywieniowych, przede wszystkim sportowcy, którzy często powinni dostarczać nie tylko większe ilości kalorii, ale też składników odżywczych.

Podsumowanie

Pestki słonecznika powszechnie uważane są za pełnowartościowe produkty spożywcze, które warto wprowadzić do codziennej diety. Duża zawartość witamin i cennych składników mineralnych może wpłynąć korzystnie na kondycję zdrowotną człowieka. Spożywanie nasion słonecznika powinno jednak odbywać się z głową, ponieważ nadmierna ilość tego składnika może mieć niekorzystne działanie. Warto zapoznać się z przeciwwskazaniami i ewentualnymi skutkami ubocznymi związanymi ze zjadaniem nadmiernej ilości pestek słonecznika. Odpowiednie dawkowanie i stosowanie się do zaleceń pomoże uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji i pozwoli cieszyć się wartością odżywczą nasion.

Źródła

Fot. Licencja Zielares.pl

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2027>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter