Witamina C
Witamina zwana inaczej kwasem askorbinowym albo E300 jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed działaniem wolnych rodników. Jest to związek niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu - ma wpływ m.in. na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego komórek oraz ich odnowę w procesie regeneracji tkanki. Związek ten bierze również udział w produkcji i późniejszym poprawnym funkcjonowaniu białych krwinek.
Produkty bogate w witaminę C: cytrusy, kapusta, pomidory, papryka, kalafior, brokuły.
Witamina D
Witamina D jest istotna dla poprawnego działania wielu narządów i tkanek, a w tym przede wszystkim układu szkieletowego - odgrywa istotną rolę w regulacji homeostazy wapniowej oraz w metabolizmie kostnym. Co istotne, niedawne badania wykazały również rolę witaminy D w regulowaniu funkcji układu odpornościowego - reguluje ona aktywność obu rodzajów odpowiedzi immunologicznej poprzez wpływ na proliferację i różnicowanie komórek odpornościowych. Niedobory witaminy D przyczyniają się m.in. do rozwoju krzywicy. Niedobór może również zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1, niektórych nowotworów oraz chorób autoimmunologicznych.
Produkty bogate w witaminę D: ryby (np. węgorz świeży, śledź marynowany, śledź w oleju), żółtko jajka, grzyby, ser żółty, mleko krowie, regularna ekspozycja na słońce.
Witamina A
Pod tą nazwą kryje się kilka związków chemicznych o analogicznej budowie i podobnej aktywności biologicznej. Witamina A odgrywa ważną rolę w procesie syntezy hormonów steroidowych, podziałów komórkowych oraz utrzymaniu prawidłowego stanu nabłonka, będącego pierwszą barierą ochronną przed patogenami. Witamina A jest niezbędna dla normalnego funkcjonowania wielu komórek układu odpornościowego, w tym pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. Skutkiem niedoboru witaminy A może być ślepota zmierzchowa.
Produkty bogate w witaminę A: wątróbka, warzywa (np. marchew, szpinak, czerwona papryka, sałata), owoce (np. morele, śliwki i wiśnie), słodkie ziemniaki, jajka.
Witamina E
Witamina E to grupa związków określanych mianem tokoferoli i tokotrienoli, z których α-tokoferol wykazuję największą aktywność biologiczną. Witamina E to silny przeciwutleniacz. Nazywa się ją również “witaminą płodności” - jej niedobór zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego.
Produkty bogate w witaminę E: soja, kiełki, nasiona słonecznika, żółtka jaj, warzywa liściaste, oleje roślinne, zarodki pszenicy, orzechy laskowe.
Witamina K
Pod nazwą witamina K kryje się grupa związków chemicznych - filochinon (K1), menachinon (K2), menadion (K3). Związek ten odgrywa ważną rolę w tworzeniu tkanki kostnej. Witamina K wykazuje również działanie przeciwkrwotoczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Niedobory witaminy K występują rzadko.
Produkty bogate w witaminę K: produkty pochodzenia roślinnego (bazylia suszona, natka pietruszki, botwinka, rzeżucha).
Produkty spożywcze różnią się między sobą rodzajem witamin i ich zawartością. Nie ma jednego produktu, który byłby w jednakowym stopniu źródłem wszystkich, dlatego tak ważne jest przestrzeganie zróżnicowanej diety. Pamiętajmy jednak, że popadanie w skrajności nigdy nie jest dobre dla naszego organizmu. Nadmiar witamin prowadzi do hiperwitaminozy, która może być dla nas niebezpieczna w skutkach.
KOMENTARZE