Warunkiem prawidłowego żywienia człowieka jest całkowite pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki pokarmowe, potrzebne do zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach utrzymanie odpowiednio zbilansowanej diety jest bardzo trudne, dlatego jej suplementacja jest zjawiskiem coraz bardziej powszechnym i cieszącym się rosnącym zainteresowaniem wśród konsumentów. Dzięki temu rynek suplementów diety obecnie należy do jednego z najbardziej dynamicznie rozwijających się rynków produktów spożywczych.
O stosowaniu suplementów diety rozmawialiśmy z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, Z-ca Dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety:
Czym są suplementy diety?
Suplementy diety są to środki spożywcze, będące skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, których celem jest uzupełnienie normalnej diety.
Istnieje wiele substancji, które mogą występować w suplementach diety. Największą grupę stanowią produkty witaminowo-mineralne, jak również: aminokwasy, kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, luteina, probiotyki i prebiotyki oraz produkty pochodzenia roślinnego.
Kiedy stosować suplementy diety?
Produkty te mogą stanowić jeden ze sposobów racjonalizacji żywienia, w szczególności wykorzystywany do zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych. Należy jednak zaznaczyć, iż tego typu preparaty nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Na podstawie obecnego stanu wiedzy można rozważyć przyjmowanie suplementów diety przez osoby dorosłe spożywające diety niskoenergetyczne, osoby starsze, osoby stosujące diety z ograniczeniami lub eliminacją niektórych składników pokarmowych, kobiety po menopauzie (przy niedoborze wapnia i witaminy D) oraz kobiety ciężarne (zaleca się im suplementację diety w kwas foliowy, żelazo i jod oraz, w uzasadnionych przypadkach, inne witaminy i składniki mineralne). Ponadto u kobiet spożywających małe ilości ryb i innych źródeł zaleca się suplementację diety w kwas dokozaheksaenowy – DHA.
Z jakimi niebezpieczeństwami wiąże się stosowanie suplementów diety?
Coraz częściej pojawia się pytanie o bezpieczeństwo stosowania suplementów diety, w tym zawierających witaminy i składniki mineralne. Niewłaściwe ich stosowanie, np. nieuzasadniona suplementacja, brak rzetelnej informacji na etykiecie dotyczącej przeciwwskazań do stosowania, możliwości interakcji z innymi składnikami żywności lub lekami oraz stosowanie większej ilości suplementów diety jednocześnie, może wiązać się z ryzykiem wystąpienia niekorzystnych działań.
Naukowcy amerykańscy wskazują, iż suplementacja z udziałem β-karotenu, witaminy E oraz wysokich dawek witaminy A może stwarzać ryzyko dla zdrowia. Inne antyoksydanty, kwas foliowy, witaminy z grupy C oraz suplementy multiwitaminowe i mineralne są nieskuteczne w zapobieganiu śmiertelności lub zachorowalności z powodu chorób przewlekłych.
Decyzję o zażywaniu suplementów należy skonsultować z lekarzem i/lub dietetykiem. Należy rozważyć korzyści i zagrożenia związane z ewentualnym stosowaniem suplementu.
KOMENTARZE