Co najlepiej suplementować w celu poprawienia odporności?
W dzisiejszych czasach suplementy diety na odporność dostępne są w bardzo różnych formach – od proszków do rozpuszczania w wodzie, przez tabletki, aż po płyny. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji należy jednak zapoznać się ze składem preparatu, aby upewnić się, że rzeczywiście zawiera on składniki korzystnie wpływające na odporność. Suplementy diety na odporność powinny więc oferować bogate ilości witamin i minerałów. Niezwykle istotne jest to, by w ich składzie znalazły się witamina C oraz D3, a także beta-karoten. Witamina C, suplementowana regularnie, może m.in. skrócić czas przeziębienia, natomiast witamina D3 poprawia jakość pracy układu immunologicznego. Pobudza też wydzielanie przez organizm katelicydyny, czyli białka o silnych właściwościach antybakteryjnych. Osoby starsze powinny również suplementować witaminę E.
Co mogą suplementować kobiety w ciąży?
Kobiety w stanie błogosławionym mają, co jasne, mocno ograniczone możliwości wyboru, jeśli chodzi o środki, jakie mogą suplementować. Każdy suplement diety warto skonsultować z lekarzem. Z pewnością należy jednak nadal uzupełniać poziomy witaminy C oraz D3 w organizmie. Ponadto bardzo korzystne okaże się suplementowanie kwasów omega-3, w szczególności kwasów tłuszczowych EPA oraz DHA. W trakcie ciąży należy wprowadzić do diety, o ile rzecz jasna to możliwe, takie owoce, warzywa i produkty roślinne, jak np. maliny, imbir czy też czosnek. Są one swoistymi naturalnymi antybiotykami, które pomogą chronić układ odpornościowy. Ponadto warto sięgnąć po miód, który ma działanie przeciwzapalne i wspomaga regenerację organizmu po chorobie. Polecić można również stosowanie cynku, odpowiadającego za zmniejszenie szkodliwego działania wolnych rodników.
Olej z wątroby rekina i jego nadal niedoceniany korzystny wpływ na odporność
Podczas sezonu jesienno-zimowego warto także stosować olej z wątroby rekina. Choć wiele osób nie docenia nadal jego właściwości, należy wiedzieć, że zawiera on obfite ilości alkilogliceroli i skwalenu. Obie te substancje zawarte są w szpiku kostnym człowieka i odpowiadają za wsparcie zarówno naturalnej, jak i nabytej odporności ludzkiego organizmu. Nieco inną, choć także polecaną substancją, jest natomiast tran. Pozyskiwany jest on bowiem z ryb z rodziny dorszowatych i jest bogatym źródłem wcześniej już kilkakrotnie wspomnianych witaminy A i D3. Dr.Max polecić może także oleje z ryb z rodzin makrelowatych. Zawierają one bowiem bardzo duże ilości kwasów omega-3.
Jakie produkty warto suplementować na poprawę odporności najmłodszych?
Odpowiednia odporność organizmu w sezonie nasilonego ryzyka infekcji jest niezwykle ważna zwłaszcza w przypadku dzieci. Produkty przeznaczone dla najmłodszych występować mogą m.in. w formie syropów, kropli, musujących tabletek oraz lizaków i żelek, przez co dzieci chętniej je przyjmują. Tak jak w przypadku osób dorosłych, najmłodszym w sezonie jesienno-zimowym warto podawać odpowiednie ilości witaminy C oraz D3. Godny polecenia jest także cynk, który skróci czas trwania ewentualnej infekcji. U najmłodszych należy stosować ponadto probiotyki, które odbudowują mikroflorę bakteryjną, chroniąc przed kolejnymi infekcjami.
KOMENTARZE