Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Rosliny odporne na patogeny
19.04.2010
Przenoszenie pojedynczego genu z dzikich roślin podatnych na choroby członków rodziny pomidorów i ziemniaków mogą czynić je odpornymi na wiele czynników chorobotwórczych.
Jeżeli wyniki, opublikowane w Internecie w tym tygodniu w Nature Biotechnology, można będzie powtórzyć, to pomoże to w zapobieganiu znacznym stratom plonów przy jednoczesnym uniknięciu zniszczeń środowiska, zdrowia i obciazeń finansowych związanych z wykorzystaniem pestycydów.

Większość roślin posiadają zarówno ogólne, jak i bardzo specyficzne mechanizmy zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Jednak odporność na dany patogen często różni się w zależności od gatunku. Jednym ze sposobów tworzenia roślin odpornych na patogeny jest modyfikacja specyficznych receptorów, które powodują reakcje obronne raz aktywowany przez czynnik zewnętrzny, w szczególności do ochrony przed szkodnikami.

Cyril Zipfel i wsp skupili się na odporności zaleznej od receptora, który jest aktywowany przez czynnik obecny w wielu patogenach bakteryjnych. Ten receptora typu (PRR)-zanjdujacy się w dzikich gatunkach nie znajduje się w ziemniaka, pomidora lub rodziny tytoniowych. Kiedy Zipfel i wsp przeniesli gen do pomidora i roslin tytoniowych, stawały się one bardziej odporne na czynniki chorobotwórcze z czterech rodzin bakterii, które powodująchoroby roslin.

Interfamily transfer of a plant pattern-recognition receptor confers broad-spectrum bacterial resistance pp 365 - 369. Séverine Lacombe, Alejandra Rougon-Cardoso, Emma Sherwood, Nemo Peeters, Douglas Dahlbeck, H Peter van Esse, Matthew Smoker, Ghanasyam Rallapalli, Bart P H J Thomma, Brian Staskawicz, Jonathan D G Jones & Cyril Zipfel. Published online: 14 March 2010
KOMENTARZE
Newsletter