Okazało się, że szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW Radosław Bogusz podkreśla, że w szypułkach truskawek obecne są również luteina i beta-karoten – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Naukowiec zaznacza, że luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu.
Wskazuje, że wykorzystywanie całych owoców z szypułkami wpisuje się w trend zero waste. Jego zdaniem szypułki można dodawać do smoothie, koktajli czy przygotowując pesto, ale także suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni. – W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej – jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny. Mogą one być używane zarówno w codziennej diecie, jak i nowych produktach spożywczych – podkreśla doktorant.
Truskawki należą do najpopularniejszych owoców jagodowych na świecie. Zawierają takie substancje bioaktywne, jak: witamina C, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany oraz związki mineralne, w tym żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. Bogusz wskazał, że pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jadalnych, a pod względem zawartości witaminy C – ustępują tylko czarnej porzeczce.
Przedstawiciel SGGW zauważa, że truskawkom przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne – przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. – Wspomagają one także układ odpornościowy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – wylicza. Doktorant wyjaśnia, że dzięki obecności związków polifenolowych, takich jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna czy kemferol, truskawki wykazują silne działanie przeciwutleniające, neutralizujące wolne rodniki, a tym samym – mogą spowalniać procesy starzenia się organizmu, wspierać pamięć i koncentrację oraz zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. – Regularne spożywanie truskawek odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona – dodaje. Według naukowca truskawki dostarczają również innych cennych składników odżywczych – zawierają błonnik pokarmowy wspierający pracę jelit, a także niewielkie ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6.
Polska należy do czołowych producentów truskawek na świecie, m.in. po Chinach, USA, Meksyku i Egipcie, jest drugim pod względem wielkości producentem tych owoców w UE, po Hiszpanii. Według danych GUS w 2024 r. produkcję truskawek w naszym kraju oszacowano na ok. 159 tys. ton (o ok. 12% mniej niż 2023 r.).
KOMENTARZE