Alergia pokarmowa jest rodzajem nadwrażliwości pokarmowej, u której podstaw leżą nieprawidłowe reakcje ze strony układu immunologicznego. Spożycie określonego pokarmu przez osobę uczuloną może spowodować wystąpienie u niej szeregu reakcji i objawów niepożądanych o różnym stopniu nasilenia. U osób zdrowych takie reakcje nie występują.
Szczególnym rodzajem alergii pokarmowej pod względem częstotliwości występowania ciężkich odczynów anafilaktycznych zagrażających życiu jest alergia na orzechy arachidowe (orzeszki ziemne). Orzechy arachidowe są owocami drzew Arachia hypogea należących do rodziny Leguminosae. Znajdują się w wielu powszechnie stosowanych produktach, takich jak słodycze (czekolady, herbatniki), gotowe dania wegetariańskie czy płatki śniadaniowe. Niektóre mieszanki odżywcze przeznaczone dla niemowląt mogą zawierać masło arachidowe, które również może być przyczyną wystąpienia alergii pokarmowej. W surowicy osób uczulonych na orzeszki ziemne obserwowany jest wzmożony poziom przeciwciał IgE (alergia pokarmowa typu I; IgE- zależna). Do głównych alergenów orzechów arachidowych zalicza się Ara h 1, Ara h 2 i Ara h 3, jednak szacuje się, że jest ich ok. 18. Ze względu na poważne konsekwencje zdrowotne, jakie wiążą się z wystąpieniem objawów alergii, chorym zaleca się eliminację orzechów arachidowych z jadłospisu, co może być jednak kłopotliwe. Szczególnie groźny może być kontakt ze skrytymi źródłami tych alergenów, gdyż niekiedy minimalna ilość orzechów arachidowych wystarczy do wywołania wstrząsu anafilaktycznego. Stres związany z możliwością wystąpienia alergii na skutek spożycia niejednokrotnie utrudnia codzienne funkcjonowanie. W przypadku tego rodzaju alergii nie stosuje się odczulania. W ciężkich przypadkach chorym wstrzykuje się adrenalinę, a w przypadku wystąpienia alergii kontaktowej podaje się leki przeciwhistaminowe.
Odkrycie naukowców z National Jewish Health niesie nowe nadzieje na poprawę jakości życia osób cierpiących na alergię na orzechy arachidowe. Według badań, enzym o nazwie Cyp11a1, bierze udział w rozwoju alergii pokarmowej na orzechy arachidowe, a zahamowanie jego aktywności może zapobiec jej wystąpieniu. W celach badawczych naukowcy uwrażliwili myszy na alergeny orzechów arachidowych. Następnie zwierzętom podano białko pochodzące z orzeszków ziemnych, co wywołało u nich biegunkę oraz stan zapalny w jelicie cienkim. Po wystąpieniu reakcji u myszy odnotowano podwyższony poziom enzymu Cyp11a1 oraz cytokin IL-13 i IL-17A, które są powiązane z rozwojem reakcji alergicznej. Naukowcy zaobserwowali, że podanie uczulonym myszom aminoglutetimidu (AMG), hamującego aktywność enzymatyczną Cyp11A1, zapobiegało wystąpieniu objawów zanotowanych w pierwszym przypadku (biegunka, etc.). Zaobserwowano także zmniejszoną ilość przekształceń limfocytów T dziewiczych w podtypy Th2 i Th-17.
Odkrycie naukowców może przyczynić się do opracowania nowych leków dla osób cierpiących na alergię pokarmową na orzechy arachidowe. Powyższe rozwiązanie wymaga jednak wielu badań tak, by przyszłe leki charakteryzowały się w pełni potwierdzoną skutecznością działania i bezpieczeństwem.
KOMENTARZE