Jabłoń jest najczęściej uprawianym drzewem owocowym w klimacie umiarkowanym. Nasza wiedza o genomie tej rośliny wzrosła wraz z rozwojem map genetycznych oraz technik biologii molekularnej. Dostarczyły one molekularnych markerów dzięki, którym można sprawdzać odporność siewek na choroby roślin. Użycie markerów do badań nad alergią stanowi nowe podejście. Dowiedziono już wcześniej, iż alergia na jabłka powodowana jest przez jedno lub więcej białek zawartych w jabłkach (tak zwanych Mal d1 – Mal d4). Mal d1 jest najważniejszym alergenem u jabłek. Osoby uczulone na to białko doświadczają swędzenia, kłującego bólu i opuchlizny warg, języka oraz gardła po zjedzeniu świeżego jabłka. Gao odkrył 26 genów, z czego 18 kodowało białko Mal d1. Odkrył on także, iż leżą one na trzech chromosomach, z czego największą rolę w alergenności odgrywały geny położone na chromosomie 16. Dodatkowo udowodnił on także, że alergenność tego białka nie zależy od jego poziomu ale raczej od sekwencji aminokwasowej (dotychczas skupiano się głównie na badaniach ilościowych). Odkrycia te są wielkim krokiem naprzód w celu opracowania niealergennych jabłek. Opracowano na podstawie Wageningen Universiteit.
KOMENTARZE