Rozszerzenie zastosowania dotyczy użycia Yarrowia lipolytica jako składnika żywności w takich kategoriach, jak: przetwory mleczne bez środków i ze środkami aromatyzującymi, kakaowe i czekoladowe wyroby cukiernicze, ziarno i śniadaniowe przetwory zbożowe, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, zioła i przyprawy, przyprawy kulinarne i dodatki do potraw, drożdże i produkty z drożdży, przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi. – Unikalne właściwości biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, tzn. pozytywny wpływ na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu, został potwierdzony licznymi badaniami – mówi Dominika Kowalczyk, prezes onesano.
Postbiotyczne drożdże Yarrowia lipolytica należą do innowacyjnych produktów żywnościowych. Powstają w wyniku naturalnego procesu fermentacji mikrobiologicznej oraz są w pełni wegańskie. Mogą być stosowane w żywności wzbogacanej. Testy wykazały, że ich masa doskonale sprawdza się w łączeniu, produkcji, pakowaniu i przechowywaniu produktów, takich jak: jogurty, chrupki kukurydziane, pieczywo, przyprawy oraz różnego rodzaju smarowidła do pieczywa. – Opracowana przez nas i zabezpieczona patentowo technologia specjalnej, mikrobiologicznej fermentacji pozwoliła uzyskać formułę postbiotyczną wzbogaconą o minerały, m.in. selen, który w naszych produktach związany jest ze strukturami komórek drożdży Yarrowia lipolytica. Dzięki temu jest on organiczną, czyli najbardziej skuteczną formą tego pierwiastka wśród suplementów mineralnych dostępnych na rynku – dodaje Dominika Kowalczyk. Współpraca naukowa onesano i Uniwersytetu Łódzkiego, prowadzona w ramach projektu badawczego Science Hub, potwierdziła korzystny wpływ szczepu drożdży Yarrowia lipolytica na układ odpornościowy.
KOMENTARZE