Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kontrola produkcji ekologicznej.

Certyfikacja rolnictwa ekologicznego

Od roślin i nasion poprzez hodowlę różnych zwierząt do wymagań dotyczących deklaracji towarów – rozporządzenia UE w zakresie rolnictwa ekologicznego wprowadzają surowe zasady dla wytwarzania i sprzedaży ekologicznych produktów rolnych. TÜV Rheinland jako akredytowana jednostka certyfikująca uznana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi posiada uprawnienia do inspekcji operacji rolniczych zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia UE w zakresie produkcji ekologicznej w specjalizacjach:

  • ekologiczna uprawa roślin i trzymanie zwierząt
  • zbiór ze stanu naturalnego
  • pszczelarstwo
  • produkty akwakultury i wodorosty morskie
  • przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcji pasz lub drożdży
  • wprowadzenie na rynek produktów ekologicznych w tym importowanych z państw trzecich

W rolnictwie ekologicznym nie wolno stosować:

  • syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów i zapraw nasiennych
  • sztucznych koncentratów, pasz przemysłowych
  • promieniowania jonizującego
  • GMO = genetycznie modyfikowanych organizmów

Korzyści dla prowadzących gospodarstwa ekologiczne

  • otrzymanie dopłat z Unii Europejskiej
  • zapewnienie zbytu swoich produktów - bardzo duża popularność produktów ekologicznych w kraju i za granicą
  • zmniejszenie wydatków na inwestycje
  • spełnienie oczekiwań swoich odbiorców - coraz więcej ludzi sięga po domowe wyroby
  • kreowanie idei zdrowego stylu życia
  • pozytywny wpływ na środowisko naturalne

Korzyści w skrócie

Poprzez kontrole w TÜV Rheinland zgodnie z regulacjami UE w zakresie ekologii można:

  • Poprawić bezpieczeństwo żywności i jej identyfikowalność
  • Pozyskać nowe rynki zbytu
  • Zwiększyć swoją konkurencyjność na rynku żywności
  • Zwiększyć zaufanie do jakości produktów
  • Jako przedsiębiorstwa produkujące żywność, zbudować system zarządzania jakością, wymagany przez prawo dla operacji rolniczych zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 w zakresie identyfikowalności

Wykaz producentów i przetwórców ekologicznych

Pełny wykaz certyfikatów rolników ekologicznych

Na wniosek zainteresowanej strony jednostka certyfikująca udostępnia powyższy zasób za pośrednictwem środków elektronicznych.

Podstawy prawne

Wymogi prawne regulujące ekologiczną produkcję w Unii Europejskiej to:

  • ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych,
  • ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli,
  • ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich
  • Ustawa z 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.

Wykaz linków

Wykaz linków jednostek promujących i omawiających zasady produkcji pierwotnej, przetwórstwa, wprowadzania do obrotu, w tym import z krajów trzecich, artykułów rolno-spożywczych zgodne z metodami ekologicznymi:

Lista aktów prawnych dotyczących rolnictwa ekologicznego na stronach Ministerstwa Rolnictwa

Dokumenty do pobrania

Program Certyfikacji Rolnictwa Ekologicznego (PCRE) PCRE (PDF, 318 KB)

Dokumenty zgłoszeniowe

Ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:

Produkcja akwakultury i wodorosty morskie:

Przetwórstwo, wprowadzanie, import produktów ekologicznych:

Pszczelarstwo:

Zbiór ze stanu naturalnego

 

Newsletter