Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Certyfikacja ISO 22000.

Jakość produkcji w przemyśle spożywczym

Certyfikat ISO 22000 jest pierwszym międzynarodowym standardem jakości dla przedsiębiorstw w całym łańcuchu produkcyjnym w przemyśle spożywczym, łącznie z produkcją pierwotną, firmami transportowymi i sprzedawcami. Norma ISO 22000 bazuje na wymaganiach systemu zarzadzania jakością opisanego w normie ISO 9001:2000 z poszerzeniem o zasady HACCP.

Korzyści w skrócie

Korzyści z certyfikacji w TÜV Rheinland na zgodność z normą ISO 22000:

  • Potwierdzenie prawidłowego funkcjonowania systemu zarządzania bezpieczeństwa żywności w organizacji
  • Monitorowanie całego łańcucha dostaw żywności
  • Wzrost zadowolenia klientów wynikający ze skutecznego nadzoru organizacji nad zagrożeniami w procesie produkcji żywności
  • Wzrost konkurencyjności na rynku międzynarodowym
  • Wzrost zaufania klientów, kontrahentów, dostawców
  • Zmniejszenie kosztów wynikających z ryzyka wyprodukowania wadliwego wyrobu
  • Potwierdzenie zgodności z polskim i międzynarodowym prawem żywnościowym
  • Wzrost efektywności produkcji

Sześć kroków w kierunku poprawy bezpieczeństwa żywności

1. Audyt wstępny (opcjonalnie) 
Audytorzy przeprowadzają audyt wstępny, w celu określenia, czy i które wymagania dotyczące tego standard zostały już wdrożone w przedsiębiorstwie.

2. Przegląd dokumentacji
Zespół audytowy określa, w jakim stopniu dokumentacja system zarządzania spełnia wymagania ISO 22000.

3. Audyt certyfikujący
Przedsiębiorstwo demonstruje praktyczne stosowanie system zarządzania, a nasi auditorzy sprawdzają jego efektywność.

4. Wydanie certyfikatu
Jeśli spełnione są wszystkie kryteria, przedsiębiorstwo otrzymuje certyfikat. Potwierdza on spójność systemu zarządzania i zgodność z ISO 22000.

5. Audyty nadzorujące
Nasze coroczne audity nadzorujące wspierają ciągłe doskonalenie procesów.

6. Odnowienie certyfikacji
Po trzech latach należy poddać się ponownemu procesowi certyfikacji, zapewniającemu ciągłe doskonalenie w Twojej firmie, i demonstrującemu partnerom i klientom długoterminowe zaangażowanie w zwiększanie bezpieczeństwa żywności.

Przegląd wymagań ISO 22000

Efektywna komunikacja w całym łańcuchu dostaw

  • Zgodność z wytycznymi HACCP – analiza ryzyka, identyfikacja krytycznych punktów kontrolnych, określenie CCP i wzajemnego oddziaływania, kontrola CCP, ustalenie działań korygujących, archiwizacja, weryfikacja
  • Ujednolicenie istniejących dobrowolnych i/lub wymaganych standardów
  • Zbudowanie struktury opartej na ISO 9001
  • System zarządzania
  • Kontrola procesów

 

Newsletter