Bioaktywne białko mleka, które ze względu na wysoką cenę i swoją barwę nazywane jest przez firmę „różowym złotem”, jest pożądane z uwagi na swoje korzyści zdrowotne, w tym regulację żelaza, wsparcie układu trawiennego oraz odporności. Konwencjonalne techniki ekstrakcji wymagają jednak ogromnych ilości mleka krowiego – aby uzyskać tylko 1 kg oczyszczonej laktoferyny, potrzeba do 10 tys. litrów, co odpowiada tygodniowej produkcji mleka od prawie 50 krów! Z tego powodu tradycyjnie uzyskiwana laktoferyna kosztuje od 700 do 1500 dol. za kilogram, co było czynnikiem utrudniającym szersze zastosowanie tego cennego białka. Dzięki zastosowaniu precyzyjnej fermentacji, w której do produkcji białka wykorzystuje się mikroby osadzone w recepturze laktoferyny, TurtleTree ma nadzieję zaoferować bardziej przystępną cenowo i pozyskiwaną w sposób zrównoważony formę laktoferyny w LF+. Jeśli to się powiedzie, firma może być jednym z pierwszych start-upów produkujących białka dla niemowląt (i nie tylko) przy użyciu rolnictwa komórkowego.
Firma ewoluowała od czasu jej założenia w 2019 r., kiedy głównym pomysłem założycieli było wykorzystanie metod hodowli komórek do produkcji analogów mleka matki. Według dyrektora ds. technologii Maxa Rye'a w tamtym czasie firma wykorzystywała techniki hodowli komórek, aby wyhodować w laboratorium komórki gruczołów sutkowych, które miałyby wytwarzać ludzkie mleko. Prezes firmy Fengru Lin spekulował na początku, że ich pierwszym produktem będzie ludzkie mleko. W 2023 r. firma zmieniła swoje podejście do wykorzystania technik rolnictwa komórkowego po zatrudnieniu kilku kluczowych pracowników wykwalifikowanych w stosowaniu precyzyjnej fermentacji, co wydaje się przyspieszać jej drogę do osiągnięcia przychodów dzięki komercjalizacji bezzwierzęcej laktoferyny. Start-up ma nadzieję wprowadzić LF+ w czwartym kwartale tego roku.
KOMENTARZE