Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Technologia 3D wykorzystana do produkcji tłuszczu wołowego i wieprzowego z agrokultury komórkowej
Technologia 3D wykorzystana do produkcji tłuszczu wołowego i wieprzowego z agrokultury komó

Niemiecki start-up w dziedzinie technologii żywności – Cultimate Foods – planuje pilotażowy etap produkcji hodowanego komórkowo tłuszczu zwierzęcego, po uzyskaniu wstępnego finansowania.

 

 

 

W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania produktami alternatywnymi dla tradycyjnego mięsa. Grand View Research Inc. (globalna firma wydawnicza, badająca rynek i doradzająca w zakresie zarządzania) wyceniła światowy sektor firm, zajmujących się produkcją zamienników mięsa, na 5,6 mld dol. w 2021 r. i prognozuje, że będzie się on rozwijał w tempie CARG (średniej rocznej stopy wzrostu) 19,3% do 2030 r. W tym samym czasie światowe spożycie mięsa stale rośnie i oczekuje się, że w 2050 r. ulegnie podwojeniu.

Według berlińskiej firmy Cultimate Foods konsumenci są niezadowoleni z dostępnych obecnie alternatyw mięsnych i nie chcą iść na kompromis w kwestii smaku i tekstury. Start-up zauważył jednak możliwość ulepszenia smaku poprzez wprowadzenie na rynek produktów hybrydowych, zawierających białko roślinne, ze składnikami, opartymi na komórkach, takimi jak hodowany komórkowo tłuszcz zwierzęcy.

Cultimate Foods zostało założone na początku 2022 r. przez dyrektora generalnego George’a Zheleznyi'ego i Eugenię Sague oraz dyrektora do spraw technologii Oscara Latysheva. Zheleznyi wcześniej współtworzył firmę i pełnił funkcję dyrektora generalnego marki mięsa roślinnego Greenwise w Rosji. W tym roku odszedł z Greenwise, a po krótkiej przerwie zaczął planować kolejne przedsięwzięcie. Wraz z Eugenią Sauge, z którą mieli doświadczenie w pracy nad żywnością, opartą na roślinach, zaczęli omawiać pomysły z profesjonalistami z branży, a temat tłuszczu powracał w wielu rozmowach, więc uznali to za potencjalną lukę do wypełnienia.

Cultimate Foods rozwija technologię do uprawy komórkowej tłuszczu wołowego i wieprzowego. Ten alternatywny składnik tłuszczu wnosi mięsny smak i teksturę do hybrydowych produktów roślinnych (tłuszcz jest też nośnikiem smaku). Dzięki wykorzystaniu technologii rolnictwa komórkowego start-up jest w stanie wyhodować prawdziwe komórki tłuszczowe bez wyrządzania szkody zwierzętom. – To dlatego składniki tłuszczowe smakują, pachną i działają, jak prawdziwy tłuszcz zwierzęcy – zauważa start-up.

Podczas gdy na rynku istnieją alternatywne tłuszcze, tłuszcz Cultimate jest wyjątkowy, ponieważ odtwarza strukturę zwierzęcej tkanki tłuszczowej. Firma wykorzystuje unikalne podejście technologiczne do uprawy 3D, które tworzy strukturę ich składnika i obniża koszty produkcji. Finansowanie rzędu 700 tys. euro, które otrzymał start-up, umożliwi firmie walidację swojego rozwiązania w zakresie produkcji tłuszczu hodowanego komórkowo i przygotowanie się do etapu pilotażowego. Aby to osiągnąć, firma aktywnie współpracuje ze spółkami biotechnologicznymi i oczekuje efektów tej kooperacji w postaci pierwszych produktów, wypuszczonych na rynek spożywczy w 2023 r.

Źródła

https://www.cultimatefoods.com/

https://www.greenqueen.com.hk/cultivated-fat-startup-cultimate-raises-e700000-pre-seed/

https://sifted.eu/articles/fat-startups-ingredient-alternative-proteins/

Fot. https://unsplash.com/photos/Lr_MKzNGhUU

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2022>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
VI Wigilia PTSF
2022-12-02 do 2022-12-04
5. Forum Nowoczesnej Diabetologii
2022-12-02 do 2022-12-03
3
4
5
6
Biotech Day on GPW
2022-12-06 do 2022-12-06
7
Beauty Innovations 2022
2022-12-07 do 2022-12-08
8
MEDmeetsTECH
2022-12-08 do 2022-12-08
10
11
12
POLISH TELEHEALTH ALLIANCE 2022
2022-12-12 do 2022-12-12
13
WEBINAR | Kosmetyki koszerne
2022-12-13 do 2022-12-13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Newsletter