Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Izraelska firma rozwija technologię obniżającą koszt hodowanego komórkowo mięsa

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania produktami alternatywnymi dla tradycyjnego mięsa. Podczas gdy świat oczekuje na pojawienie się mięsa hodowanego komórkowo, producenci i ich dostawcy opracowują strategię radzenia sobie z realiami tego potencjalnie ogromnego rynku. Obawy dotyczące cen mięsa, drobiu i owoców morza hodowanych w laboratoriach mogą być największą przeszkodą na drodze do zyskania akceptacji konsumentów.

 

 

Izraelska firma ProFuse Technology znalazła rozwiązanie, które pozwoli obniżyć koszty produkcji mięsa do punktu, w którym kilogram hodowanej komórkowo wołowiny osiągnie cenę równą cenie mięsa z żywego zwierzęcia. Firma ogłosiła zakończenie wstępnego finansowania o wartości 2,5 mln dol. (i łącznie 3,75 mln dol. od momentu powstania). Wsparcie finansowe zostało udzielone przez nowojorską firmę inwestycyjną Green Circle oraz dotychczasowych udziałowców – OurCrowd, Tnuva i Tempo. Inni nowi inwestorzy to Siddhi Capital, lider w inwestycjach w agrokulturę komórkową, a także Kayma, inwestycyjne ramię De-Levie, specjalisty w branży mięsnej. Firma wykorzysta fundusze na współpracę z producentami mięsa hodowanego komórkowo, uzyskanie zatwierdzenia regulacyjnego Food and Drug Administration (FDA) oraz rozbudowę zespołu badawczo-rozwojowego i jego laboratoriów. Fundusze pomogą spółce również w pozyskaniu znaczącego kapitału pod koniec drugiego kwartału 2023 r., aby skomercjalizować współpracę z klientami. – Chociaż wierzymy, że znaczne ilości mięsa mogą pewnego dnia być produkowane w bioreaktorach, sądzimy, iż optymalizowanie tych technologii lub możliwość produkcji komórkowej mięsa w dowolnych ilościach, zbliżonych cenowo do mięsa żywca, może potrwać dłużej niż wielu uważa. Nowoczesna technologia ProFuse może znacznie przyspieszyć ten proces, a tym samym – zasadniczo zmienić rachunek komercjalizacji mięsa hodowanego w laboratorium – mówi Stu Strumwasser, dyrektor zarządzający Green Circle.

Technologia ProFuse wystartowała w czerwcu 2021 r. w ramach inkubatora FRESH START Foodtech, działającego jako część Innovation Authority oraz konsorcjum czterech partnerów: Tnuva, Tempo, OurCrowd i Finistere Ventures. Oparta jest na sześcioletnich badaniach prowadzonych w Weizmann Institute of Science przez współzałożycieli, którymi są: dr Tamar Eigler-Hirsh, prof. Eldada Tzahora i dr Uri Avinoama. Guy Nevo Michrowski jest współzałożycielem i dyrektorem generalnym. Rewolucyjne rozwiązanie ProFuse Technology wspiera parytet cenowy mięsa hodowanego komórkowo z mięsem pochodzenia zwierzęcego, promując wejście tego pierwszego na rynek. Firma dąży do uzyskania aprobaty FDA i sprzedaży swoich produktów już w połowie 2023 r. Jako dostawca B2B, ProFuse dostarcza wiodącym partnerom zajmującym się mięsem uprawnym specjalne dodatki do pożywek w hodowlach komórkowych, które zmniejszają koszty tworzenia mięśni i fazy wzrostu (procesu stanowiącego ok. 50% całkowitego kosztu produkcji). Firma ma kilka umów o współpracy z większością czołowych koncernów na świecie w tej dziedzinie.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), hodowla mięsa zwierzęcego w znacznym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, zanieczyszczenia powietrza i wody oraz utraty różnorodności biologicznej. Aby wyprodukować żywność pochodzenia zwierzęcego w ilościach globalnych, konieczne jest karmienie i nawadnianie znacznej liczby zwierząt, przy jednoczesnej utracie dużego procentu ziemi. Przemysł ten jest odpowiedzialny za ok. 20% światowej emisji gazów cieplarnianych (to więcej niż emisje wytwarzane przez wszystkie środki transportu łącznie na całym świecie). Ostatni raport wykazał, że 20 firm produkujących żywność dla zwierząt odpowiada za większą emisję gazów cieplarnianych niż Niemcy, Wielka Brytania czy Francja. Pięć największych na świecie firm mięsnych i mleczarskich produkuje więcej emisji rocznie niż firmy naftowe i gazowe. Jest to szczególnie krytyczne, ponieważ FAO szacuje, że populacja Ziemi osiągnie 10 mld ludzi do 2050 r., podczas gdy konsumpcja mięsa wzrośnie o ponad 70% w porównaniu z 2010 r. Guy Nevo Michrowski, dyrektor generalny ProFuse Technology argumentuje: – W tym roku dokonaliśmy znaczącego postępu, a nowa generacja produktów firmy jest niezmiernie lepsza od poprzedniej, która również była wówczas przełomowa. W obecnej konfiguracji przemysł mięsny nie jest zrównoważony i jest jedną z największych przyczyn niszczenia środowiska i zmian klimatycznych. Dziękujemy inwestorom za zaufanie i jesteśmy pewni naszej zdolności do przybliżenia wizji mięsa uprawianego, a tym samym – zmniejszenia tych katastrofalnych szkód i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego dla całej ludzkości.

Źródła

Fot. https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/szklanka-laboratorium-lekarstwo-badania-9259942/

https://profuse-tech.com/news/israels-profuse-technology-raises-2-5m-for-technology-that-lowers-cost-of-cultured-meat/

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2023>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter