Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Szparagi – właściwości kosmetyczne i lecznicze
Szparagi – właściwości kosmetyczne i lecznicze

Szparagi to typowe wiosenne warzywa. Posiadają charakterystyczny smak i aromat. Słyną z wielu zastosowań kulinarnych. Czy za nimi idą dobroczynne właściwości kosmetyczne i lecznicze?

Wyciąg ze szparagów w dawnych czasach stosowany był jako lek na cukrzycę, czerwonkę, reumatyzm, padaczkę, kurzą ślepotę, choroby związane z układem moczowym. W Indiach warzywo to było używane jako lek wspomagający płodność u kobiet oraz zwiększający produkcję mleka w trakcie laktacji.

 

Szparaki uprawiane są obecnie na całym świecie, a pochodzą z rejonu Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego. Uprawa szparagów wymaga dużej dokładności, odpowiednich warunków pogodowych i gleby bogatej w związki fosforu, potasu i innych pierwiastków. Na jednym polu można uprawiać je przez maksymalnie 10 lat. Zagrożeniem dla plonów szparagowych jest grzyb Fusarium spp., którego bezpośrednie zwalczanie jest niemożliwe, hodowcy mogą jedynie zapobiegać pojawieniu się go, stąd rośnie zapotrzebowanie na oporne odmiany szparagów.  

Dobroczynne właściwości szparagów wynikają z obecności m.in. związków fenolowych, witamin, saponin. W Asparagus officinalis wyodrębniono saponiny, takie jak: asparanina A, protodioscyna, sarsasapogenina, yamogenina. Co ciekawe, właśnie obecność saponin nadaje szparagom gorzki smak. Badania in vivo dowiodły, iż wykazują one działanie obniżające poziom LDL oraz cholesterolu całkowitego. Badania in vitro wykazały również właściwości przeciwgrzybicze. Ponadto saponiny wspomagają walkę z zaskórnikami, normalizując pracę gruczołów łojowych, dotleniają skórę, rozjaśniają ją, nadają jej promienny i zdrowy wygląd.

Szaparagi bogate są w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę C, E i K. Witamina B6, B12, B9 wpływają na normalizację poziomu homocysteiny we krwi, której nieprawidłowa ilość przyczynia się do występowania miażdżycy i innych chorób serca. Kwas foliowy działa na prawidłowe podziały komórkowe skóry. Witamina E jest skutecznym antyoksydantem. Witamina C wpływa na rozświetlenie skóry oraz opóźnianie oznak jej starzenia się. Witamina B3 wspomaga walkę z trądzikiem, stanami zapalnymi skóry, normalizuje pracę gruczołów łojowych, reguluje procesy odnowy naskórka, stymuluje włókna kolagenowe do odnowy, jest też silnym przeciwutleniaczem.

Górne części szparagów zawierają szereg składników mineralnych, takich jak: wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, selen, sód, cynk. Wpływają na odżywienie i wzmocnienie skóry. Szparagi zawierają szereg związków fenolowych. Wykazano bardzo dużą zawartość rutyny głównie w górnych częściach łodyg, która korzystnie wpływa na stan cery naczynkowej, a także wspomaga pracę układu krwionośnego.

W szparagach wyodrębniono także lotne związki siarki, takie jak siarczek dimetylu, metanotiol, metional. Odpowiadają one za walory zapachowe warzywa. Korzystnie wpływają na stan włosów i skóry. W jednych z badań wykryto w szparagach związki, takie jak kwas ferulowy, rutynę, kemferol, kwercetynę i izorhamnetynę, które posiadają silne właściwości antyutleniające. Dzięki temu wpływają na opóźnienie starzenia się skóry oraz pojawiania się chorób cywilizacyjnych. Te same badania wskazują na obecność saponin steroidowych, które mają potencjalne właściwości przeciwnowotworowe.

Źródła

Eirini Pegiou, Roland Mumm, Parag Acharya, Ric C. H. de Vos and Robert D. Hall, Green and White Asparagus (Asparagus officinalis): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue, Metabolites. 2020 Jan; 10(1): 17. Published online 2019 Dec 25. doi: 10.3390/metabo10010017

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/zielone-szparagi-szparag-warzywa-7984151/

KOMENTARZE
Newsletter