Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Stabil - konserwant bez konserwantów
26.06.2007
Firma POL-NIL S.A. dołączyła do swojej oferty konserwantów produkt STABIL włoskiej firmy AKEMA. Jest to substancja konserwująca, ale nie zawierająca żadnego z konserwantów wymienionych w EU Annex VI.


Ten system jest alternatywą do tradycyjnych metod konserwowania kosmetyków pozwalający stworzyć tzw. self-preserving w recepturze a tym samym zredukować podrażnienia skóry wrażliwej na konserwanty. Ma szerokie spektrum działania na bakterie, grzyby i pleśnie. Stosując STABIL producent może umieścić informację, że produkt nie zawiera konserwantów tzw. preservative free.

Więcej informacji można uzyskać u dystrybutora, firmy POL-NIL.

Producent Stabilu, firma AKEMA oferuje wsparcie technologiczno-analityczne ze swej strony wraz z możliwością przeprowadzenia dodatkowych testów.   


Właściwości surowca:

Zapach: lekko różany
Rozpuszczalność: w alkoholu, glicerynie, glikolu, mineralnych i polarnych olejach, słabo w wodzie
pH: 4-8
Temperatura: do 80ºC
Zastosowanie: preparaty do pielęgnacji włosów, twarzy, make-up, szamponów, produktów słonecznych, do kąpieli w tym do higieny intymnej i preparatów dla dzieci.
Poziom użycia: 0.6 – 1.2%
Termin ważności: 18 miesięcy
Testy: przeprowadzane wg EP (5.1.3 Efficacy of antimicrobial preservation)


Więcej informacji o produkcie: clik to open this PDF file
KOMENTARZE
Newsletter