W skutecznej walce ze zmarszczkami niezbędnym narzędziem są produkty bogate w składniki wspomagające odnowę komórek. W świecie roślin można znaleźć wiele takich substancji spowalaniających starzenie się komórek i odżywiających skórę, ale najskuteczniejszymi są antyoksydanty (przeciwutleniacze), które walczą z wolnymi rodnikimi odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Najlepszym ich źródłem są świeże warzywa i owoce oraz witaminy A, C oraz E. Na czym polega ich efektywność?
Witamina A jest skuteczna nie tylko w walce z wolnymi rodnikami, ale także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Jej źródeł należy poszukiwać przede wszystkim w produktach roślinnych, takich jak: marchew, szpinak, dynia, czerwona papryka, mango, papaja, pomidory, szparagi czy brokuły.
Witamina C to nie bez powodu jeden z najpopularniejszych składników kremów przeciwzmarszczkowych. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który wspiera produkcję kolagenu i chroni komórki przed powstawaniem zmarszczek oraz pomaga rozjaśnić przebarwienia. Witaminę C można znaleźć w wielu warzywach i owocach, dlatego tak ważne jest, aby zajmowały dużo miejsca w codziennym jadłospisie.
Witamina E, czyli „witamina młodości” – zmniejsza ryzyko powstawania głębokich zmarszczek i powstawania cieni pod oczami, utrzymuje prawidłowe nawilżenie skóry oraz chroni ją przed promieniowaniem UV. Witaminy E należy poszukiwać przede wszystkim w olejach (np. rzepakowym, słonecznikowym, lnianym) oraz w orzechach.
Warto wiedzieć, że witaminy A, C i E wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają swoje działanie antyoksydacyjne. Wśród antyoksydantów roślinnych należy wymienić przede wszystkim flawonoidy, czyli grupę organicznych związków chemicznych występujących w wielu roślinach, które działają korzystnie na układ krążenia oraz podnoszą odporność organizmu. Flawonoidy występują w dużej ilości w czerwonych grejpfrutach, pomidorach, brokułach, zielonej i czarnej herbacie, owocach dzikiej róży, aronii, jagodach, roślinach strączkowych, kakao, kaszy gryczanej oraz oliwie z oliwek i czerwonym winie.
Pozostałe składniki anti-aging
Jednym z najlepiej przebadanych „eliksirów młodości” jest resweratrol. To polifenol naturalnie występujący w czerwonych winogronach, borówkach oraz eukaliptusie. Resweratrol ochrania włókna kolagenowe w skórze, chętnie jest także stosowany w preparatach wybielających przebarwienia.
– Resweratrol jako silny antyoksydant w widoczny sposób spowalnia efekty starzenia. Jego siła działania jest 4-krotnie większa od witaminy E i C, dlatego stał się on jednym ze składników produktów LONG i LIFE formuły Medere Anti-Aging. Warto także dodać, że suplementacja resweratrolem poprawia pamięć i ogólną sprawność umysłową. Innym silnym przeciwutleniaczem jest traganek błoniasty korzystnie wpływający na wytrzymałość organizmu i przeciwdziałający mechanizmom związanym ze starzeniem się organizmu – mówi Iza Jabłońska, założycielka MedereLab.
Innym składnikiem przeciwstarzeniowym wartym uwagi jest ginko lub inaczej miłorząb dwuklapowy, który poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu szybciej się ona regeneruje i zachowuje swoją elastyczność. Z przypraw natomiast w pielęgnacji anti-aging ceniona jest kurkuma, która ma właściwości przeciwzapalne, rozjaśniające i przyspieszające odnowę komórek skóry. Domowym sposobem na wykorzystanie kurkumy jest maseczka anti-aging, do której przygotowania należy użyć małej łyżeczki kurkumy, odrobiny miodu i 2 łyżek jogurtu naturalnego i taką papkę nałożyć na skórę twarzy, a po upływie kilkunastu minut zmyć ciepłą wodą.
Aby wzmocnić działanie powyższych składników zamkniętych w różnego rodzaju preparatach, warto także zastosować odpowiednią suplementację z formułą anti-aging, jak program Medere zawierający starannie wyselekcjonowane, współgrające ze sobą aktywne składniki (m.in. resweratrol, witanię ospałą i traganka błoniastego), które mają udowodnione działanie przeciwstarzeniowe.
KOMENTARZE