Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
SCCP kwestjonuje bezpieczeństwo triklosanu
09.03.2009
Europejski Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich (SCCP) stwierdził, że triklosan jako środek konserwujący występujący w stężeniu  do ,3% nie jest bezpiecznym składnikiem   pewnych grup kosmetyków.


Jego zastosowanie powinno być ograniczone w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji jamy ustnej i preparatach typu body lotion , ze względu na jego  wyższy stopień  absorpcji.

  Komitet  wydał taką decyzję po zapoznaniu  się z wynikami badań   dla toksyczności i stopnia absorpcji triklosanu, przeprowadzonych przez Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Według komisji, stopień przezskórnego  wchłanianie jest wysoki , i wynosi   około 23-28%  dla preparatów typu mydła czy kremy. Ponadto triklosan jest wchłaniany w podaniu doustnym,  dlatego też preparaty  przeznaczone do higieny jamy ustnej ,zawierające triklosan, np. pasty do zębów, są potencjalnie niebezpieczne dla konsumentów
 

Przed wydaniem ostatecznej decyzji w sprawie bezpieczeństwa  triklosanu. Komitet zamierzą  zbadać możliwość rozwijania odporności na działanie tej  substancji a także  oporności krzyżowej, przez niektóre drobnoustroje.


Źródło: C&T magazine
KOMENTARZE
Newsletter