Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ryzyko zachorowania na raka skóry zwiększone przez alkohol
Ryzyko zachorowania na raka skóry zwiększone przez alkohol
Już nie tylko nadmierna ekspozycja na UV czy korzystanie z solarium zwiększają szansę rozwoju raka skóry, a w tym rozwój najbardziej niebezpiecznej jego formy, czerniaka. Badania opublikowane przez „British Journal of Dermatology” wskazują, że regularnie picie alkoholu także może zwiększać to ryzyko - nawet o 55%.

W samej Wielkiej Brytanii wykrywa się około 13.000 nowych przypadków czerniaka. Szanse zachorowania wzrastają wraz z wiekiem, jednak nowotwory skóry są coraz bardziej powszechne wśród ludzi młodych.

Wiadomo, że spożyty etanol przekształca się w naszym organizmie do aldehydu octowego. Badacze uważają, że właśnie aldehyd octowy może uwrażliwiać skórę na światło słoneczne, co z kolei generuje powstawanie wolnych rodników, uszkadzających komórki skóry.

Naukowcy z Włoch, Szwecji, USA, Iranu i Francji przeanalizowali 16 badań z ostatnich lat, w których łącznie zdiagnozowano 6 251 przypadków czerniaka. Zestawili to z deklarowanym spożyciem alkoholu przez pacjentów od umiarkowanego do intensywnego. Okazało się, że przy spożyciu więcej niż jednego drinka lub, inaczej, 12,5 g alkoholu dziennie,  ryzyko czerniaka zwiększa się o 20%. Istnieje niewiele badań dotyczących korelacji zachorowania na raka skóry a nadużywania alkoholu, jednak stwierdzono, że ryzyko wzrasta proporcjonalnie do ilości wypitego alkoholu. Spożywanie powyżej 50 g dziennie podwyższa to ryzyko o 55%.

Jedna z autorek studium dr Eva Negri z Uniwersytetu w Mediolanie twierdzi, że „ w obecności promieniowania UV alkohol zmienia kompetencję immunologiczną organizmu [zdolność do wyzwalania prawidłowej odpowiedzi immunologicznej]. To może prowadzić do znacznych uszkodzeń komórkowych, a w konsekwencji do tworzenia nowotworów skóry. Nasze badanie miało za zadanie ocenić zakres podwyższenia ryzyka czerniaka przez spożycie alkoholu. Mamy nadzieję, że uzbrojeni w tę wiedzę ludzie będą się lepiej chronić przed słońcem. Naukowcy sami podkreślają, że ich badanie ma pewien minus - nie dało się ustalić samodzielnego wpływu ultrafioletu na ochotników, którzy nie piją alkoholu.

Warto dodać, że już wcześniej udowodniono, iż spożycie alkoholu zwiększa stopień oparzeń słonecznych. Dlatego, że alkohol upośledza ocenę sytuacji, przez co ludzie spędzają na słońcu zbyt dużo czasu, dodatkowo zapominają o środkach chroniących skórę przed UV. A oparzenia słoneczne są jednym z najważniejszych czynników ryzyka czerniaka.

 

Katarzyna Kołaczek

Źródła

British Journal of Dermatology: Alcohol drinking and cutaneous melanoma risk – A systematic review and dose-risk meta-analysis
British Association of Dermatologists
NHS Choices; Published on January 29, 2014

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2019>

pnwtśrczptsbnd
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter