Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Rozkoszuj się sezonem truskawkowym - zadbasz o zdrowie i urodę!
Kto z Was nie cieszy się, gdy pierwszy raz w roku biegnąc do autobusu minie przyuliczny stragan z truskawkami? Długo wyczekiwane, potem są jedzone całymi łubiankami i ... dobrze! Bo to samo zdrowie.

 

Zaczniemy od ciekawostki - wiedzieliście, że truskawki są dziełem człowieka, a nie przyrody? Owoce te powstały w połowie XVII wieku ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek! Zwiastujące początek lata truskawki kochamy za ich smak i aromat, ale oprócz tych walorów kryją one całe bogactwo witamin. Powinny też zaskarbić sobie serca wszystkich tych, którzy chcą zadbać o swoją urodę.

 

Podstawowe informacje

100 g truskawek zawiera:

  • 2,2 g błonnika, który ma istotny wpływ na pracę przewodu pokarmowego,

  • 160 mg potasu i 2 mg sodu - min. niezbędnych do poprawnego działania naszego układu nerwowego,

  • 23 mg fosforu i 22 mg wapnia, biorących udział w mineralizacji naszych kości,

  • 12 mg magnezu, który stabilizuje funkcje układu nerwowego,

  • 0,7 mg żelaza - składnika hemoglobiny,

  • 0,1 mg cynku, który jest nam potrzebny do obrony przed przeziębieniami, ale też poprawia naszą sprawność intelektualną oraz wzmacnia włosy i paznokcie,

  • 30 mg witaminy A, która ma zbawienny wpływ na jędrność naszej skóry oraz gwarantuje zdrowy wygląd włosów i paznokci,

  • 0,02 mg witaminy B1, która wpływa na prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego,

  • 0,03 mg witaminy B2, która odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii,

  • 0,4 mg witaminy B3 (PP), która pełni ważną rolę w eliminowaniu tzw. złego cholesterolu i tłuszczu oraz wspomaga układ nerwowy,

  • 0,06 mg witaminy B6, której min. ma wpływ na nasze ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca,

  • 60 mg witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i opóźnia starzenie skóry,

  • 0,2 mg witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i min. wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku,

  • 20 mg kwasu foliowego, który bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA.
     

Truskawki a zdrowie

Czy wiecie, że nasza polska truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe? Zawiera również wiele innych witamin, które pomogą nam utrzymać naszą cerę i włosy, układ nerwowy oraz pokarmowy w dobrej kondycji. Truskawki to świetny pomysł na zdrowy deser - mają niski indeks glikemiczny (40) i zawierają fruktozę, dlatego mogą również być słodką przekąską cukrzyków. Co więcej, 100g truskawek to tylko 28kcal! Te owoce to też bogactwo soli organicznych (przemiana materii) i pektyn (wpływ na naszą florę bakteryjną). Są również źródłem bromeliny i posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Każdy, kto chce zrzucić zbędne kilogramy przed wakacjami, powinien je wprowadzić do swojej diety - truskawki pobudzają pracę jelit, a zawarte w nich kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Truskawki zawierają fitocydy, a te mają właściwości bakteriobójcze. Truskawki mają właściwości moczopędne i wpływają na obniżenie kwasowości moczu, dlatego poleca się je osobom ze schorzeniami wątroby, nerek, z kamieniami moczowymi i żółciowymi oraz chorym na podagrę. Owoce i liście stosuje się przy przeziębianiach, niedokrwistości i anemii.

 

Truskawki a ich wpływ na urodę

Zapewne Paniom rzuciły się w oczy kosmetyki z wyciągiem z truskawek. Działa on na naszą skórę odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco, dlatego jest wskazany dla skóry przesuszonej, łuszczącej się i dojrzałej. Truskawki zawierają również spore ilości kwasu jabłkowego. Dzięki temu owoce te zachowują właściwości wybielające zęby i zapobiegają osadzaniu się kamienia.

 

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2025>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter