Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Receptura cieni do powiek.
Receptura cieni do powiek.
Kosmetyki kolorowe w większości składają się ze składników nieorganicznych pochodzenia mineralnego, z których największe znaczenie, decydujące o barwie przypada pigmentom. Stosowane są często w dużych ilościach, gdyż barwa powinna być dobrze widoczna w samym produkcie oraz po jego aplikacji.

Poniżej znajduje się przykładowa receptura cieni do powiek.

Składnik

Ilość w %

Dwutlenek tytanu

15

Puder ryżowy

9

Kaolin

7

Sericite Mica

30

Stearynian magnezu

10

Puder jedwabny mikronizowany

11

Tlenek cynku

14

Pigment

w różnej ilości około 4%

Tab.1. Skład cieni do powiek.

Każdy ze składników zawartych w cieniach do powiek spełnia ważną funkcję.

- dwutlenek tytanu, biel tytanowa TiO2, (INCI: Titanium Dioxide) – stosowany w kosmetyce jako pigment oraz wypełniacz, a także filtr UV. Indeks CI 77891. Bezzapachowa substancja nieorganiczna pochodzenia mineralnego (z czarnej rudy tytanu), umożliwia łatwiejsze rozprowadzenie gotowego wyrobu kosmetycznego. Możliwe maksymalne stężenie w kosmetyku wynosi 25%.

- puder ryżowy (INCI: Oryza Sativa) – jest wypełniaczem, nadaje produktom jedwabistość i łatwość ich rozprowadzania.

- kaolin (INCI: Kaolin Clay) – stosowany jest jako wypełniacz. Składa się w około 45%
z dwutlenku krzemu. Poprawia przyczepność kosmetyków oraz ułatwia ich rozprowadzanie. Jest silnym adsorbentem, adsorbującym wilgoć i tłuszcz. Stanowi około 5-10% ogólnej objętości cieni do powiek.

- sericite mica – otrzymana z serecytu, bez domieszek. Szeroko stosowana do produkcji cieni do powiek. Nadaje im jedwabistość, jednocześnie mając dobrą przyczepność. Jest całkowicie transparentna.

- stearynian magnezu (INCI: Magnesium Stearate) – zwiększa przyczepność oraz rozprowadzanie ceni.

- puder jedwabny mikronizowany (INCI: Serica)– poprawia aplikację cieni na powiekę, a także sprawia, że są one bardziej jedwabiste. Zawiera wiele aminokwasów takich jak: glicyna, seryna, alanina, tyrozyna i in. Jest naturalnym humektantem o dość dużym powinowactwie do struktur skóry.

- tlenek cynku (INCI: Zinc Oxide) – składnik, który zwiększa krycie i przyczepność cieni.

- pigment – stosuje się w różnej ilości, w zależności od tego jaki kolor cienia ma być uzyskany.

 

 

 

Źródła
  1. Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.
  2. Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.
  3. Marzec A. "Chemia kosmetyków. Surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów". Wydawnictwo Dom Organizatora 2007.
  4. Mrukot M. "Kosmetologia receptariusz". Kraków 2006. 
KOMENTARZE
Newsletter