Likopen jest węglowodorem nienasyconym o budowie podobnej do kauczuku naturalnego. Jest on roślinnym pigmentem (karotenoidem), obecnym w pomidorach, arbuzach czerwonych, owocach grejpfrutach, papai, dzikiej róży. Pomidor jest drugim uprawianym w Europie warzywem i dlatego jest on, a przede wszystkim jego formy przetworzone (ketchup, przeciery, sosy, zupy) głównym źródłem likopenu w naszym pożywieniu.
Likopen jest silnym antyutleniaczem, bardzo skutecznym zmiataczem wolnych rodników. Prawdopodobnie skuteczniejszym niż te najbardziej znane: witaminy C i E, beta-karoten oraz selen. Zapobiega także utlenianiu tzw. złego cholesterolu (LDL), dzięki czemu przeciwdziała rozwojowi miażdżycy. Przypuszcza się również, że likopen łagodzi skutki działania promieniowania ultrafioletowego i korzystnie wpływa na cały układ odpornościowy. Wspomaga także powstawanie kolagenu oraz chroni kwas hialuronowy.
Pomidory są także bogate w witaminy i sole mineralne. Wyciągi z pomidorów są używane w kosmetyce do tonizowania cery tłustej oraz do rewitalizowania cery szarej, zmęczonej. Likopen znajdziemy również w kosmetykach regenerująco-ujędrniających. Jednak likopen w kosmetykach ma przede wszystkim działanie przeciwutleniające.
KOMENTARZE