Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Phytowax – naturalny wosk od Sophim
26.09.2011

Francuska firma Sophim wprowadziła na rynek otrzymywany z oliwy z oliwek Phytowax – naturalny wosk roślinny przeznaczony do różnych formulacji kosmetycznych. Phytowax jest efektem uwodornienia specjalnych estrów oliwnych (również firmy Sophim – Cerester), które powstają w wyniku alkoholizy oliwy z oliwek roślinnym alkoholem tłuszczowym. Uzyskane woski są w pełni nasycone. Szeroki zakres temperatur topnienia osiągany jest poprzez zastosowanie różnych alkoholi tłuszczowych – od C6 do C18. Phytowax nadaje się szczególnie do produkcji kosmetyków kolorowych, zwłaszcza szminek – z uwagi na niską temperaturę topnienia (25°C, 28°C lub 40°C) ułatwia rozprowadzanie preparatów do pielęgnacji ust. Phytowax może być również stosowany jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów, preparatów do depilacji czy produktów dla dzieci.

Źródło: www.insidecosmeceuticals.com

Więcej informacji na stronie: www.sophim.com

Red. Małgorzata Przybyłowicz

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2026>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
Webinar online: Woda do wstrzykiwań
2026-06-03 do 2026-06-03
4
6
7
13
14
16
PCI Days 2026
2026-06-16 do 2026-06-18
ChemTEC Poland 2026
2026-06-16 do 2026-06-18
17
18
19
Debaty Rak Nerki
2026-06-19 do 2026-06-19
20
21
23
25
WEBINAR | EUDR a branża kosmetyczna
2026-06-25 do 2026-06-25
28
1
4
5
Newsletter