Najważniejszym składnikiem Italian Tomato Seed Oil jest kwas linolowy, który stanowi 50-60 proc. zawartych w oleju kwasów tłuszczowych. 18-26 proc. stanowi kwas oleinowy, natomiast 12-15 proc. – kwas palmitynowy, zaliczany do kwasów nasyconych. Spośród kwasów tłuszczowych obecnych w oleju z nasion pomidora wymienić można również kwas palmitooleinowy (0,5 proc.), stearynowy (3-6 proc.) i linolenowy (0,5-4 proc.). Olej zawiera także: tokoferole, karotenoidy (w tym cenny likopen), aminokwas lizynę, cynk, żelazo, miedź, mangan.
- Jesteśmy przekonani o skuteczności Italian Tomato Seed Oil, który jak wszystkie oleje roślinne, działa nawilżająco i emoliacyjnie. Pod względem składu porównać go można do oleju szafranowego, którego pozytywne właściwości potwierdzają liczne badania naukowe i który charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego” – mówi Richard Eyles, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży w Seatons.
Olej działa nawilżająco, odbudowuje ochronny płaszcz hydrolipidowy, pełni również funkcję naturalnego filtru słonecznego oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki zawartości lizyny wpływa na proces syntezy kolagenu. Zalecany jest szczególnie w przypadku skóry suchej i dojrzałej. Jest pomocny w leczeniu egzem, łuszczycy i innych schorzeń dermatologicznych. Znajduje także zastosowanie jako składnik kosmetyków przeciwsłonecznych.
Źródło: www.seatons-uk.co.uk
E. S. Lazos, J. Tsaknis, S. Lalas, Characteristics and composition of tomato seed oil , Grasasy Aceites, 1998, 49 (5-6), 440-445.
KOMENTARZE