Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
P&G wycofuje triklosan i DEP ze swoich produktów
Redakcja _, 24.09.2013 , Tagi: triklosan, ftalan dietylu
P&G wycofuje triklosan i DEP ze swoich produktów
W ostatnich latach wzrosły obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa substancji chemicznych znajdujących się w powszechnie stosowanych kosmetykach, środkach czystości i produktach zapachowych. Ze względu na wywieraną presję publiczną, firma Procter & Gamble (P&G) zadeklarowała wycofanie ze swoich produktów triklosanu i ftalanu dietylu (DEP) – związków podejrzewanych o toksyczne działanie.

Triklosan to składnik hamujący rozwój drobnoustrojów i wykorzystywany w tym celu od dziesięcioleci. Został gruntownie zbadany i dozwolony do użytku przez instytucje regulacyjne na całym świecie. Jednakże trwają dyskusje na temat efektywności triklosanu w redukowaniu bakterii w porównaniu do zwykłego mydła. Obecnie P&G stosuje go tylko w antybakteryjnym płynie do naczyń, profesjonalnych mydłach do rąk i kilku środkach higieny osobistej. Z powodu ograniczonego zastosowania składnika, P&G postanowiło wyeliminować triklosan ze swoich produktów do 2014. W odpowiedzi na obawy konsumentów, firma Johnson & Johnson's również zobowiązała się do usunięcia triklosanu z swoich produktów, jednak do 2015.

Ftalany stanowią zróżnicowaną grupę materiałów dodawanych w celu nadania elastyczności. Ponadto określone ftalany pozwalają na zachowanie zapachu przez dłuższy czas. Kampania na Rzecz Bezpiecznych Kosmetyków (The Campaign for Safe Cosmetics) już od 2002 roku nakłaniała przedsiębiorstwa do eliminacji ftalanów z produktów do pielęgnacji ciała. Ze względu na te naciski, wiele firm kosmetycznych zaprzestało stosowania dwóch niebezpiecznych ftalanów (DBP i DEHP), jednakże kontynuowano szerokie wykorzystanie ftalanu dietylu (DEP) w aromatach. Obecnie P&G używa DEP tylko jako składnika aromatów w niektórych produktach. Biorąc pod uwagę wykorzystywanie bardzo niewielkich stężeń, DEP jest oficjalnie uznawany za bezpieczny. Jednakże firma P&G uwzględniła opinię konsumentów i podjęła stosowne działania. Według informacji na stronie P&G, grupa specjalistów od kilku lat pracuje nad całkowitym wyeliminowaniem DEP z aromatów używanych w produktach i osiągnie ten cel już w 2014 roku.

Janet Nudelman, dyrektor programu w Breast Cancer Fund oraz współzałożycielka The Campaign for Safe Cosmetics, pogratulowała P&G akcji na rzecz ochrony konsumentów przed niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi związanymi z obecnością toksycznych związków w kupowanych produktach. Wśród wypowiedzi Nudelman znalazła się także sugestia, iż jeśli firma o wielkości i pozycji na rynku jak P&G podejmuje taką akcję to każda inna firma może i powinna zrobić to samo.

 

Aleksandra Wojciechowska

 

Źródła

www.specialchem4cosmetics.com

http://www.pg.com/en_US/sustainability/safety/ingredients/

 

KOMENTARZE
Newsletter