Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej z nasion kawy i jego promieniochronne właściwości
Olej z nasion kawy i jego promieniochronne właściwości
Wiele z nas nie wyobraża sobie życia bez kawy. Pobudza nas, dodaje energii, podnosi ciśnienie oraz świetnie smakuje. Ziarna kawy mają też inne zastosowanie. Otóż można pozyskać z nich unikatowy olej z nasion kawy, który wykazuje szereg dobroczynnych właściwości na skórę. Zazwyczaj otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno surowca, dlatego też zachowuje on swoje cenne składniki. Jak donoszą wyniki badań, wykazuje on także działanie ochronne przeciw promieniom UV.

 

 

Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawy. Część z nich pochodzi z Afryki, część z Madagaskaru, a kilka z Wysp Macarena. Lipidy są jednymi z najważniejszych składników ziaren kawy. Wosk zawarty w oleju może odpowiadać za dolegliwości żołądkowe pojawiające się po wypiciu dużej ilości kawy, ale też za zapobieganie utleniania się substancji tłuszczowych. Ziarna kawy bogate są także w duże ilości substancji niezmydlających się. Według naukowców, proporcje pomiędzy trzema tymi grupami składników są różne w zależności od rodzaju nasion kawy.

Olej z nasion kawy został wykorzystany w przemyśle kosmetycznym ze względu na jego zdolność do utrzymania wysokiego poziomu nawilżenia skóry. Kwas linolowy – główny kwas tłuszczowy oleju – wspomaga leczenie egzemy oraz działa przeciwzapalnie na skórę. Ponadto istnieją dowody na to, że olej kawowy jest w stanie pochłaniać promieniowanie UV w zakresie UVB. Zbadano jego absorpcję w nadfiolecie. Zatem olej z nasion znajduje zastosowanie w preparatyce produktów kosmetycznych o działaniu przeciwutleniającym i ochronnym przeciw promieniom UVB.

Naukowcy przeprowadzili badania, których celem było scharakteryzowanie składu oraz określenia współczynnika ochrony przeciwsłonecznej wśród dziesięciu gatunków kawy. Surowce do badań (nasiona kawy) zebrano w szczycie ich dojrzałości, a następnie wysuszono na powietrzu. Oceniono dziesięć gatunków: C. arabica, C. canephora, C. congensis, C. eugenioides, C. heterocalyx, C. kapakata, C. liberica, C. racemosa, C. salvatrix i C. stenophylla. Zawartość wosku została określona przez urządzenie zwane Folstar z zastosowaniem aparatu do ekstrakcji chloroformem jako rozpuszczalnikiem pod chłodnicą zwrotną przez 30 minut. Zawartość oleju oznaczano przy pomocy urządzenia Butt. Po transestryfikacji oleju, zgodnie z metodą zaproponowaną przez Hartmanna i Lago (1973), określono skład kwasów tłuszczowych w chromatografie gazowym. Współczynnik ochrony przeciwsłonecznej obliczono w oparciu o metodę spektrofotometryczną zaproponowaną przez Mansura (1986). Mieszaninę oleju ekstrahowanego z roślin każdego badanego gatunku analizowano pod względem składu kwasów tłuszczowych i zawartości niezmydlających substancji.

Według badań, wosk kawowy znajduje się w cienkiej warstwie tworzącej najbardziej zewnętrzną część ziarna i w C. arabica jest go od 0,2 do 0,3%. Porównując różne rodzaje kawy, stwierdzono najwyższą zawartość wosku w C. congensis (2,5%) i C. eugenioides (2,3%), podczas gdy C. canephora (0,1%) i C. arabica (0,2%) zawierały wosku najmniej. Te stosunkowo niskie wartości zawartości wosku są prawdopodobnie jedną z przyczyn popularności tych gatunków kaw wśród konsumentów na całym świecie. Wosk z kawy stosowany jest jako naturalny przeciwutleniacz.

W przemyśle kosmetycznym stosowany jest olej z kawy przed procesem wyprażenia. Wysokie profile kwasów tłuszczowych wpływają na właściwości regenerujące skórę oraz uszczelniające płaszcz hydrolipidowy skóry.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Folstar w roku 1985 głównymi kwasami tłuszczowymi, obecnymi w zielonych ziarnach kawy są: kwas linolowy (41,2-42,6%), palmitynowy (35,2-36,7%), oleinowy (9,5-11,9%), stearynowy (7,2-9,7%), linolenowy (1,3-2,7%), arachidowy (0,3-1,5%) i mirystynowy (0,2%).

Zbadano także wartość SPF w różnych gatunkach kawy, co wskazuje na skuteczność promieniochronną oleju. Spośród wszystkich zbadanych gatunków kawy, najwyższą wartość SPF wykazuje gatunek C. arabica i jest to rodzaj kawy uprawiany najczęściej (70% upraw wszystkich kaw). Powszechnie wiadomo, że filtry przeciwsłoneczne to produkty, które chronią skórę przed uszkodzeniem DNA, komórek i tkanek, nowotworami, mutacjami, immunosupresją, zapaleniem skóry, fotostarzeniem i fotodermatozami. Z tego powodu środki ochrony przeciwsłonecznej powinny cechować się określonymi właściwościami: powinny być obojętne chemicznie, fotochemicznie i termicznie; nie powinny być toksyczne, uczulające, drażniące ani mutagenne; powinny mieć odpowiednią rozpuszczalność oraz nie mogą być lotne. Poza tym produkt nie powinien być wchłaniany przez skórę, nie powinien zmieniać koloru, odbarwiać skóry, plamić ubrań. Filtr powinien być bezbarwny i kompatybilny z innymi składnikami preparatu kosmetycznego i jego opakowania. Ponadto udowodniono, że im bardziej lipofilowy charakter filtru przeciwsłonecznego, tym lepsza jego skuteczność działania. Dlatego też olej z nasion kawy okazuje się dobrą substancją promieniochronną. Jest w 100% naturalny, zawiera szereg substancji o właściwościach przeciwutleniających i jest w stanie chronić skórę przed promieniowaniem UVB.

Źródła

Tais Aleriana LuconWagemaker, Cássia Regina LimontaCarvalho, Nilson BorlinaMaia, Sueli Regina Baggio, Oliveiro Guerreiro Filho; Sun protection factor, content and composition of lipid fraction of green coffee bean, Industrial Crops and Products Volume 33, Issue 2, March 2011, Pages 469-473.

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2018>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Łańcuch dostaw zgodny z GMP i GDP
2018-12-12 do 2018-12-12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter