Źródła pozyskiwania ekstraktów roślinnych
Materiały źródłowe do pozyskania ekstraktu są różne – mogą to być np. ziarna kakaowca, migdały, miąższ awokado, nasiona konopii, nasiona lnu oraz wiele innych. Przy przetwórstwie spożywczym owoców, takich jak truskawka, malina, czarna porzeczka, które są uprawiane w Polsce na szeroką skalę, produktem odpadowym są wytłoki, z których 30-50% masy stanowią nasiona. Nasiona te o zawartości 10-30% tłuszczu są cennym źródłem otrzymania olejów o specjalnym działaniu. Polski przemysł owocowo-warzywny wytwarza od 300 do 350 tys. ton odpadów rocznie, z czego szacuje się, że około 20% stanowią odpady owoców jagodowych. Dlatego można powiedzieć, że pozyskanie źródła do otrzymania ekstraktów z owoców jagodowych jest bardzo ekonomiczne.
Metody pozyskiwania ekstraktów roślinnych
Najbardziej znaną metodą pozyskiwania ekstraktów jest tłoczenie mechaniczne. Jest ona prosta oraz stosunkowo tania, jednakże niesie za sobą pewne niedoskonałości. Wadą tłoczenia jest niska wydajność pozyskania oleju. Kolejnym rozpowszechnionym sposobem otrzymania olejów jest ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi. Złą stroną tej metody jest duże ryzyko zanieczyszczenia produktu szkodliwymi substancjami. Innowacyjnym sposobem pozyskania ekstraktów, które charakteryzują się wysoką jakością i czystością, jest ekstrakcja ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym (z ang. Supercritical co2 extraction – SCE). Metoda ta nie wymaga użycia wysokich temperatur, co pozwala zachować wysoką jakość i skład oleju. Brak dostępu tlenu zapobiega zachodzeniu niekorzystnych procesów oksydacyjnych. Zaletę stanowi również łatwość w odseparowaniu ekstrahenta od produktu oraz zachowanie naturalnego zapachu oleju. Metoda ta jest w pełni bezpieczna i przyjazna dla środowiska, a produkt końcowy charakteryzuje się czystością i niezmienionym składem z zachowaniem cennych substancji biologicznie aktywnych.
Cudowna moc olejów
Uzyskane w ten sposób oleje charakteryzują się wysoką aktywnością biologiczną i dobroczynnym działaniem na skórę i włosy. Ekstrakt z nasion truskawki jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tokoferolu, związków fenolowych (w tym kwasu elagowego), fitosteroli. Posiada więc silne właściwości nawilżające i regenerujące, wpływa na odbudowę cementu międzykomórkowego i wzmocnienie bariery ochronnej naskórka. Wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i przeciwtrądzikowe. Ponadto stymuluje syntezę włókien ważnych w zachowaniu młodego wyglądu oraz zapobiega degradacji już istniejących, dzięki czemu ekstrakt wykazuje także działanie przeciwstarzeniowe. Olej z pestek malin również jest bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). W przypadku tego oleju szczególną uwagę należy zwrócić na wysoką zawartość tokoferoli (295,15 mg/100 g oleju ). Grupa tych związków uważana jest za najskuteczniej działający związek antyoksydacyjny, a więc zapobiegający procesom starzenia się komórek skóry i utlenieniu witaminy A i C. Działa przeciwzapalnie i łagodząco na podrażnienia i poparzenia. Wysoka zawartość karotenoidów w ekstrakcie wspomaga jego działanie pielęgnacyjne na skórę. Ponadto wykazano, że olej ten ma właściwości naturalnego filtra uv na poziomie SPF 28-50. Zawiera także kwas elagowy, któremu zawdzięcza działanie antynowotworowe. Olej z nasion czarnej porzeczki zawiera dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas γ-linolenowy, linolowy i α-linolenowy oraz unikalny kwas stearydynowy. Wykazuje zatem skuteczne działanie regeneracyjne na skórę, a dzięki zdolności odbudowy cementu międzykomórkowego, będzie polecany do cery dojrzałej i suchej. Jak wykazują badania (Nakhmedov i inni), wytłoki z czarnej porzeczki zawierają bardzo wysoką ilość antocyjanów (2,02 g/100 g po pierwszym tłoczeniu, 0,874 g/100 g po drugim tłoczeniu). Olej ten ma więc właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a także wzmacniające system immunologiczny.
KOMENTARZE