Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Niacynamid (witamina B3) – przyjaciel każdej skóry
Redakcja _, 21.01.2019 , Tagi: niacyna, witamina B3, Niacynamid
Niacynamid (witamina B3) – przyjaciel każdej skóry
Niacynamid, czyli inaczej witamina B3 lub niacyna, niewątpliwie zasługuje na szczególną uwagę ze względu na wszechstronność w działaniu. Mimo że często uważa się, że coś, co jest do wszystkiego, jest do niczego, to niacynamid zdecydowanie posiada udokumentowane i potwierdzone pozytywne działanie w przypadku wielu problemów skórnych.

 

 

Czym jest niacynamid?

Niacynamid (niacyna), który w INCI znajdziemy pod hasłem Niacynamide, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, którą możemy odnaleźć w kremach, serach, tonikach oraz żelach do twarzy. Szczególnie często występuje w preparatach dedykowanych skórze dojrzałej, trądzikowej i wrażliwej. Nie ma określonych ograniczeń dla kosmetyków z tym surowcem – można stosować je na noc i na dzień. Przyjmuje się, że efektywne stężenie tej witaminy w produkcie to minimum 2%. Wbrew niektórym źródłom – niacynamid można stosować w połączeniu z witaminą C – pod warunkiem, że będzie zastosowana jej stabilniejsza forma oraz preparat będzie miał odpowiednie pH. 

 

Właściwości witaminy B3

Jak wspomniano wcześniej, niacynamid ma wszechstronne działanie dla każdego rodzaju skóry, ale głównymi zaletami są:

• zmniejszanie nadmiernego wydzielania sebum, co przekłada się na efektywność normalizowania cery tłustej, łojotokowej i trądzikowej;

• zwężanie rozszerzonych porów;

• hamowanie wytwarzania melaniny w skórze, dzięki czemu rozjaśnia przebarwienia spowodowane promieniowaniem UV bądź bliznami potrądzikowymi; 

• dzięki stymulacji produkcji kwasu hialuronowego oraz kolagenu, poprawa jędrność i napięcie skóry, a także spłycenie drobnych zmarszczek i wygładzenie, dzięki czemu skóra wygląda młodziej;

• redukowanie przebarwień starczych i szorstkości skóry;

• wspomaganie ochrony przed wolnymi rodnikami, przez co jest cennym dodatkiem do kosmetyków anti-pollution oraz preparatów z filtrem;

• wzmacnianie bariery hydrolipidowej, przez co skóra lepiej trzyma wilgoć i jest bardziej odporna na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych;

• łagodzenie zaczerwienień i działanie kojące na stany zapalne.

 

Jak używać niacynamidu?

Ponieważ niacynamid jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę, można używać go w wielu preparatach codziennego użytku. Nie ma określonych limitów, więc witamina B3 może znaleźć się jednocześnie w naszym toniku, serum i kremie. Warto zwrócić uwagę na dodatek niacynamidu w kremie do okolic oczu – spłyci drobne zmarszczki i ujędrni tę delikatną okolicę. Trzeba jednak pamiętać, że samodzielnie witamina B3, mimo jej wszechstronności, może nie rozwiązać każdego problemu skóry, więc trzeba mimo wszystko zwracać uwagę na zawartość innych składników aktywnych w produktach kosmetycznych.

 

Autor: Anna Kuczyńska

KOMENTARZE
Newsletter