Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Meadowfoam Oil - " Perła prerii„
14.07.2010
Meadowfoam Oil (dostępny w ofercie firmy Jan Dekker Polska Sp. z o.o.), to olej pozyskiwany z gatunku Limnanthes alba, pochodzącego z terenów Północnej Kalifornii, Oregonu i Kolumbii, rośliny cechującej się bardzo dobrymi zdolnościami adaptacyjnymi, rosnącej na terenach o ubogiej dostępności wody.

Nasiona Limnanthes alba zawierają aż 20 – 30% oleju. W latach 70-tych roślina ta stanowiła alternatywę dla takich bogatych źródeł oleju jak jojoba i wieloryby.

Meadowfoam Oil charakteryzuje się 90% zawartością kwasów tłuszczowych o łańcuchach C20-C22.

Jest bardzo stabilny, nawet w obecności bardzo nietrwałych olejów.

Bardzo dobrze łączy się z innymi olejami.

Ze względu na swój unikalny skład jest bardzo szybko absorbowany przez skórę, nie pozostawiając tłustego odczucia. Chroni przed transepidermalną ucieczką wody (TEWL).

Można go stosować zarówno w emulsjach, olejach do masażu jak i w produktach do włosów w celu ich odżywienia.

mgr inż. Agata Stępień
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2026>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
Webinar online: Woda do wstrzykiwań
2026-06-03 do 2026-06-03
4
6
7
13
14
16
PCI Days 2026
2026-06-16 do 2026-06-18
ChemTEC Poland 2026
2026-06-16 do 2026-06-18
17
18
19
Debaty Rak Nerki
2026-06-19 do 2026-06-19
20
21
23
25
WEBINAR | EUDR a branża kosmetyczna
2026-06-25 do 2026-06-25
28
1
4
5
Newsletter